Rizikuju život sekući kablove pod naponom, ukradeno prodaju za siću

Lopovi ne prezaju da seku kablove pod naponom, gasovodne cevi, ni da ulaze u trafo stanice, a poslednji teži incident dogodio se prošle nedelje u Vinči kada je radnik pokušao da ukrade ozračene cigle.
Po pisanju "Blica", oni tako čine veliku štetu, dok parče bakra ili čelika prodaju po mizernoj ceni. Ulice ostaju u mraku, vozovi bez signala, stanovi bez telefona, a sami lopovi rizikuju sopstvene živote.
 
Blizu 10 miliona dinara je šteta koju je od početka godine pretrpela "Infrastruktura železnica Srbije" u Beogradu. Prekidanjem signalnih kablova ugrožava se sigurnost saobraćaja, a potom dolazi i do kašnjenja vozova i nervoze putnika.
 
"Od 1. januara do 12. jula na teritoriji čvora Beograd dogodila se 51 protivpravna radnja. Ukupna šteta je procenjena na 9,6 miliona dinara, s tim da je indirektna šteta znatno veća. Bezbednost saobraćaja može biti ugrožena prilikom krađa kolosečnog pribora, krađa signalno-sigurnosnih uređaja, pružnih baliza i prigušnica, kablova i ostale instalacije i opreme duž pruge", kažu u ovom preduzeću za "Blic".
 
Događalo se i da lopovi pokradu metalne tegove koji zatežu kontaktnu mrežu, a koliko je pad mreže opasan govori činjenica da je pod naponom od čak 25.000 volti. Pružne balize prodaju za nekoliko hiljada dinara, a ove sprave služe da zaustave voz koji prođe na crveno svetlo. Lopovi kradu čak i samu kontaktnu mrežu. Između ostalog, na meti su često i trafo stanice, iako je sam prilazak njoj opasan po život. Ipak, lopove ne sprečava ni da iz njih ukradu ulje, koje može da bude kancerogeno.
 
U Elektroprivredi Srbije navode da su uspeli da smanje broj krađa u svojim objektima.
 
"Na meti kradljivaca najčešće su trafostanice, merno-razvodni ormari i to posebno ulje iz trafostanica, kao i vrata, prozori, žaluzine i druga oprema na objektima. Posle zamena bakarnih sa optičkim kablovima beleži se i manje krađa kablova, ali lopovi kada utvrde da ostaju bez plena bakra, iz obesti iseku kablove. To odmah zahteva hitne intervencije monterskih i drugih ekipa EPS kako bi kupci što pre dobili napajanje i što kraće bili bez električne energije", poručuju u EPS-u.
 
Podsetimo da je prošle nedelje jedan tehničar u JP "Nuklearni objekti Srbije" iz zgrade velikog nuklearnog reaktora u Vinči pokušao da iznese olovne cigle. On navodno nije znao da je reč o ozračenim predmetima, tako da je uspeo da se kontaminira.
 
Posle akcidenta dekontaminacija je trajala četiri sata, a na teren je izašla i policija. Kako se naglašava, olovne cigle su slobodno stajale u podrumu zgrade i zračile, što dodatno plaši radnike koji mogu da dođu u kontakt sa njima, a više o ovom slučaju pročitajte OVDE.
  • @u prolazu

    22.07.2017 17:12
    Pretpostavka
    verovatno nije postojala table upozorenje na jeziku dotične manjine
  • u prolazu

    22.07.2017 14:04
    Kad se ovo bude tretiralo kao terorizam, ima zakonske elemente, i adekvatno kažnjavali SVI učesnici krađe I TRGOVINE, onda će ovakve stvari prestati da se dešavaju. Svi zakonski elementi su tu!
    Zaustave ceo voz, ostave naselje ili celo mesto bez gasa ili struje...
    Ali odmah se jave zaštitnici prava manjina koje se bave tim kriminalom, i gle čuda, "država" ustukne!

    Do tada...

    Jedan član manjine je poginuo dok je sekao kabl U KRUGU ZAKLJUČANE TRAFO-STANICE u Laćarku, porodica tužila Elektrovojvodinu i dobila spor!?

    Beogradski sindikat! Welcome to Srbija... Sistem te laže....

    Zar nije tako?
  • dzungla

    22.07.2017 11:30
    Divljina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija