Pet medalja za srpske fizičare u Indoneziji

Srpski tim sastavljen od petorice gimnazijalaca ostvario je istorijski uspeh na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi koja je održana u gradu Jogiakarta u Indoneziji, osvojivši jednu zlatnu i četiri srebrne medalje.
Na najprestižnijem svetskom takmičenju srednjoškolaca iz fizike zlatnu medalju osvojio je Dušan Đorđević iz Matematičke gimnazije iz Beograda, dok su srebrne medalje osvojili: Marko Šušnjar i Vuk Radović iz Matematičke gimnazije iz Beograda, i Novak i Bogdan Stanojević iz gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša.
 
Samo još jednom u istoriji učešća Srbije na ovom takmičenju je ostvaren ovakav uspeh u Padovi, Italija, 1999. Ovo je peta zlatna medalja za Srbiju na do sada održanim olimpijadama.
 
Ekipu srednjoškolaca koji su predstavljali Srbiju vodili su profesori iz Društva fizičara Srbije - Božidar Nikolić sa Fizičkog fakulteta u Beogradu i Veljko Janković sa Instituta za fiziku iz Zemuna.
 
Tim Srbije učestvovao je na olimpijadi zahvaljujući podršci NIS i KPMG Beograd, koji je za sve olimpijce obezbedio avionske karte za takmičenja, kotizacije i prateće troškove.
 
Na svetskom takmičenju iz fizike naši učenici su do sada osvojili pet zlatnih, 23 srebrne i 55 bronzanih medalja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija