Značajno opao broj vakcinisane dece, od jeseni preti epidemija

Opao broj dece koja su primila MMR vakcinu, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
Značajno opao broj vakcinisane dece, od jeseni preti epidemija
Foto: Pixabay
Kako piše "Blic", prema tim podacima, tokom prošle godine u Srbiji je MMR vakcinom vakcinisano 81 odsto mališana, u centralnom delu 78,2, a u Vojvodini 89 odsto.
 
MMR vakcina daje se u drugoj i sedmoj godini života, a kada je u pitanju revakcinacija ona je sprovedena 91,1 odsto u celoj zemlji. Tom vakcinom se deca štite od zauški, rubeola i malih boginja.
 
Kako navodi list, za kolektivni imunitet, potrebno je da bude vakcinisano 95 odsto stanovništva, a čak 80 odsto okruga od 25 u našoj zemlji, nije imalo potrebni procenat vakcinisanih da bi se smatrali zaštićenim. 
 
U Beogradu je vakcinisano 65,2 odsto, a najniži obuhvat na nivou opštine zabeležen je u Starom gradu, 35,3 odsto. 
 
Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, objašnjava da je važno da se u vrtićima sprovede imunizacija. 
 
"Opasnost od epidemije se povećava sa smanjenjem imunizacije, pa ako ostavimo stvari ovakvim kakve jesu, postoji veliki rizik da boginje koje su nedavno u Rumuniji odnele 23 života, na jesen stignu i kod nas. Kada se pojave infekcije, najopasnije je da uđu u vrtiće jer ako se deca ne vakcinišu rizik se povećava 10 puta", tvrdi Kon. 
 
"Vakcina štiti pojedinca koji je primi, ali štiti indirektno i zajednicu. Ako je dovoljno visok procenat dece vakcinisan, onda nema kuda zaraza da se širi. Čak i ako neko dođe i donese virus, teško da će nekoga da zarazi. Vakcina je delotvorna i visokobezbedna", tvrdi dr sc. med. Srđa Janković, imunolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.
  • Listic

    07.08.2017 19:34
    Beli
    Odusevljavaju me beli listici svojom samozaljubljenoscu. Jako ste obrazovani, informisani i prosveceni. Ne moze tamo neki prevarant da vas navuce na foru da su vakcine stetne. Podrzite i sledeci put Vucica zato sto su drugi pokvareni. Tako treba i tako je bolje. Pa jasno!
  • mmr

    07.08.2017 19:22
    zasto insistiraju na mmr ?
    Ako gradjani ne zele da vakcinisu decu sa MMR vakcinom, zasto sluzbe ne pronadju drugo resenje ? Ovo je (do skora bila) demokratija. Ako postoji sumnja na ovu vakcinu, zasto nadlezne institucije ne obezbezbede adekvatnu zamenu za komponente te vakcine nego se prave blesavi i optuzuju s razlogom zabrinute roditelje za paranoju ? Nije sporna vakcinacija, sporna je vakcina MMR za koju postoji sumnja da je stetna po zdravlje dece.
    Gradjani Republike Srbije traze da nadlezne republicke zdravstvene institucije obezbede zamenu za MMR vakcinu. Sta tu nije jasno ?
  • Dora

    05.08.2017 23:59
    Majka
    Imam cetvoro dece, hvala Bogu, zdrave dece. Primili su MMR. Nisam lekar i ne bih nikad rekla ni za ni protiv vakcinacije. Jedino mogu da pricam o svom licnom iskustvu.
    Trudna sam prvi i poslednji put primila vakcinu protiv gripa i jedino te zime u svom zivotu dobila grip. Od svo cetvoro dece jedne godine je moja cerka primila protiv gripa vakcinu i dobila je grip. Da li je samo koincidencija ili ne, ne znam...
    Isto tako znam da mi je od prijateljice sin bio sasvim normalan decak do druge godine. Primio je MMR u drugoj godini i tog momenta prestaje da prica totalno, pocinje asocijalozacija i dete je u toj godini dijagnostikovano sa ASD (Austism spectrum disorder), laicki receno malo ublazena varijanta autizma. Od tada moja prijateljica pocinje svoj istrazivacki rad i naisla je na (medicinski dokumentavnu) gomilu podataka o skrivenim stetnim dejstvima vakcina. Zivimo u USA i takvi podaci tesko dopiru do javnosti jer je farmaceutski lobi mislim jaci i od lobija za naoruzanje. Posle gledanja filma (Roberta De Nira) o stetnosti vakcina, dosla je potresena i izjavila da dok je ziva njena deca nece primiti nijednu.Moje misljenje je da je sigurno veci benefit vakcina od njihove stetnosti, ako se gleda u procentima. Veliki broj dece je sigurno spasen vakcinacijom od umiranja. Ali sa druge strane, deciji zivoti se ne mogu meriti procentima. Definitivno postoje deca koja su upropastena za ceo zivot sa vakcinama. Oni ne mogu biti kolateralna steta farmaceuta.
    Mucna roditeljska odluka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija