Tek svako četvrto dete primilo MMR vakcinu

U Beogradu je u prvih šest meseci ove godine MMR vakcinu primilo svega 26,46 odsto mališana od 12 do 15 meseci, a epidemiolog Zoran Radovanović kaže da je "situacija zabrinjavajuća i da se mora reagovati".
Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje od 20.768 mališana, koji su planirani za vakcinaciju ove godine, zaštitu od malih boginja, rubeola i zauški (MMR) je primilo 5.496 mališana. Ukoliko bude nastavljeno takvom dinamikom to znači da će do kraja godine biti vakcinisamo oko 50 odsto mališana, što je pad u odnosu na prošlu godinu za oko 15 odsto.
 
Da bi se sačuvao kolektivni imunitet potrebno je da vakcinu primi 95 odsto mališana. Pojedinačno male boginje mogu da se jave, ali ako je dobar obuhvat vakcinacijom bolest ne može da se širi.
 
Radovanović upozorava da je situacija u kojoj se Beograd, ali i Srbija nalazi, što se tiče vakcinacije MMR vakcinom kao "građenje lomače", što je više nevakcinisane dece rizik od epidemije je veći.
 
"To je kao građenje lomače, treba samo da padne varnica i da se požar razbukti, odnosno da se epidemija raširi. To ne mora da se desi ni ove jeseni, ni na proleće, može za dve, tri godine ali sa malim obuhvatom vakcinisane dece raste verovatnoća da dođe do epidemije", rekao je Radovanović. On je podsetio da nije u pitanju samo jedna bolest, već tri - male boginje, rubeole, zauške, te da je neosnovano sejan strah među roditeljima o navodnoj povezanosti MMR vakcine i autizma.
 
Većina roditelja, dodaje, danas čeka da dete "malo ojača, da progovori" pa tek onda daju MMR vakcinu, a i pedijatri ih u tome uglavnom podržavaju. Međutim, on kaže da nije slučajno što je predviđeno da se vakcina daje između 12. i 15. meseca, jer je tada imuni odgovor najbolji, a većina pedijatara male boginje ne doživljava kao realnu opasnost, jer ih u praksi nisu videli, odnosno nisu imali obolelu decu.
 
Radovanović pojašnjava da u nerazvijenim zemljama od malih boginja umre svaki 16 zaraženi, a u razvijenim zemljama jedan na nekoliko hiljada.
 
"Međutim, nije u pitanju samo umiranje. Svako hiljadito dete dobije zapaljenje mozga i to vrlo često ostavi trajne posledice. Svako dvadeseto dobije zapaljenje pluća i završi u bolnici, što je trauma i za dete i za roditelja", naglasio je on.
 
Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut obuhvat vakcinacijom posebno je opao za MMR vakcinu, te je prošle godine tu vakcinu u Srbiji primilo 81 odsto mališana. Pozivu za imunizaciju u Vojvodini u 2016. nije se odazvalo ukupno 6.074 dece. Od tog broja njih 2.000 nije se odazvalo upravo pozivu za vakcinaciju MMR vakcinom. 
 
Podsetimo, nedavno su izrečene i prve kazne roditeljima koji nisu vakcinisali decu, a trenutno je u postupku 209 predmeta po istom osnovu.
  • bg

    25.09.2017 13:41
    logika
    Ako su sva deca u celoj skoli vakcinisana a moje nije,
    Kakvu pretnju ono predstavlja za ostalu decu ako je to 100% zastitna vakcina?
    Nema i skolu da se upise ako je nevakcinisano??
    Ok,bolje nepismeno ceo zivot nego bolesno od žive i hemikalija celi zivot.
    Kad sve ovo prodje kad vlast uzme normalan covek. Sacuvacemo te vakcine za njihovu decu i vasu koji ste toliko pametni pa pricate kako je treba primiti.
    (nebi cak ni vasoj deci ubrizgao jer dete je dete i nezasluzuje takve muke jer imaju roditelje koji su placeni da pisu ovuda. Prodate se za saku evra? Imate li obraza i casti??????
  • Gisha

    15.08.2017 00:19
    @Misha
    Da, odmah sam neznalica, zatucan itd.
    Likovi kao sto su Kon i Milosavljevic nisu ''svuda vidim zaveru''. Afere su realne i vrlo jasno narusavaju poverenje u nase institucije.
    Covek ne mora da se obavestava sa interneta. postoje udzbenici iz kojih svako sa malo mozga moze da pokupi pravo znanje. Ispiti na medicini ne vrede nista bez pravog znanja, ali pravo znanje bez ispita itekako funkcionise. Zarad zdravlja deteta koje je rodjeno zdravo, komsija je za 15 godina procitao vise strucne literature nego vas prosecni mikrobiolog i verujem da posle razgovora s njim ne biste ovako slepo verovali nasem urusenom zdravstvu i likovima koji ga vode.
  • Misha

    14.08.2017 22:28
    Odgovor Gishi
    Dete nemoze da se razboli od VAKCINE.
    To su babske price, autism je genetska bolest i s njom si ili rodjen ili nosi, nemozes je dobiti od bilo cega.
    To je osnova mikrobiologije I to nemoze niko poreci , somo budale i neobrozovane neznalice mogu da veruju u nesto drugo.
    Dete vaseg komsije bi bilo bolesno I do nije primilo VAKCINE.
    To da se uvoze pokvarene VAKCINE isto nepije vodu, jel se one mogu samo uvesti od proizvodjaca koji imaju WHO licencu.
    Vi vidite zavere u svemu , a nevidite da ce vam se deca razboleti zbog vase arogantnosti i tvrdoglavosti.
    Mislite da ako prove dete 2 sata dnevno na FB da znate vise od doktora epidemiologa koji su ucili I usavrsavali se 20 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.