Svaki četvrti turista bez zdravstvenog osiguranja

Slučaj porodice Davidović, čija su tri člana teško povređena prilikom eksplozije plinske boce na letovanju u Grčkoj, trebalo bi da bude ozbiljno upozorenje koliko je važno pre polaska na put pribaviti zdravstveno osiguranje.
Međutim, u ovom trenutku, prema podacima iz Jute, četvrtina srpskih turista odlazi na odmor a da nema uplaćeno putno osiguranje.
 
- Oko 75 odsto naših turista je osigurano pre polaska na put, a zbog desetak evra život može da se promeni. Ne možemo nikad biti sigurni da nam se na letovanju neće ništa desiti. Nekada je oko 90 odsto državljana Srbije imalo putno osiguranje, a taj broj se smanjio kad su ukinute vize - kaže za "Blic" Aleksandar Seničić, direktor Jute.
 
Seničić navodi da je Juta tražila da uplata polise bude obavezna, ali da Zakon o osiguranju to ne dozvoljava. Ipak, kako kaže, neke agencije insistiraju da se preko njih pribavi osiguranje, pogotovo što pojedini turisti, kad ih zadesi neka nesreća, očekuju od njih da plate troškove lečenja.
 
Najbrži način da dođete do putnog osiguranje je kupovina polise u agenciji, a u zavisnosti od osiguravajuće kuće sa kojom ona ima sklopljen ugovor zavise i cene. Na nju utiče broj dana koje ćete provesti na letovanju, kao i da li je polisa individualna, grupna ili porodična.
 
Primera radi, individualno putno zdravstveno osiguranje koje pokriva 15.000 evra za 10 dana košta oko 900 dinara, porodica sa jednim detetom platiće od 1.900, a sa dvoje od 2.200 dinara. 
 
Osiguranje može da se pribavi i besplatno, preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), ali ono važi za hitnu medicinsku pomoć u 19 zemalja, među kojima nije Grčka, najpopularnije letovalište za srpske turiste.
 
Preko RFZO možete da dobijete hitnu medicinsku pomoć u Austriji, Belgiji, BiH, Bugarskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Luksemburgu, Mađarskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Sloveniji i Turskoj.
 
Za ovaj vid osiguranja procedura je komplikovanija, jer zahteva pribavljanje određenih potvrda, odlazak kod lekara i u RFZO, gde je ogromna gužva. Više o tome pročitaje OVDE.
 
Članovi porodice Davidović su do sada proveli u bolnici 20 dana i za troškove lečenja moraće da plate čak 15.000 evra, jer nisu imali putno osiguranje. Kako je za "Blic" rečeno u Ministarstvu zdravlja, oni neće ostati bez pomoći i "ulažu se maksimalni napori da se porodici pomogne i omogući nastavak lečenja u Srbiji".
  • @steva

    16.08.2017 15:44
    Zato Stevice da to niko ne bi uzeo, jer kako bi drugacije osiguravajuca drustva zaradjivala hleb svoj nasusni.
  • Nella

    16.08.2017 12:46
    Reklama ili
    Net je prebukiran marketingom i lažima svake vrste. Svi hoće proviziju i laku zaradu, pa tako i turističke agencije. Uvek se osiguram pre puta, ali za 20% manje koliko uzimaju agencije! Čak se ostvaruju i popusti ukoliko idete nekoliko puta van zemlje, ali samo ako direktno ugovarate sa jednim zastupnikom!
  • steva

    16.08.2017 12:12
    Komplikovana
    A zašto je procedura za dobijanje papira da već imate plaćeno osiguranje komplikovana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija