Zbog nemara države bez navodnjavanja 24.000 hektara zemlje

U mesecima nakon velike suše 2012. godine, činilo se da ceo državni aparat razmišlja samo o tome kako da spreči posledice neke nove suše koja košta državu i farmere na stotine miliona evra.
Svi su upozoravali na to kako su kanali zapušteni, sistemi navodnjavanja ili zastareli ili nepostojeći, kako je potrebno ulagati i to odmah. Već 2013. godine pronađen je strateški partner, Vlada Abu Dabija, koja je preko svog razvojnog fonda bila spremna da pozajmni još (pored milijardu dolara za budžet) i stotinak miliona dolara za navodnjavanje, piše Danas.
 
Tadašnji prvi potpredsednik Vlade, kasnije premijer, a danas predsednik Aleksandar Vučić je još u septembru 2013. godine najavio svojim partijskim kolegama u Kruševcu da će Srbija "u narednih 10 dana dobiti prvih 100 miliona evra iz Abu Dabi Divelopment fonda za navodnjavanje. Reč je o kreditu na 20 godina sa grejs periodom i kamatom od 2,5 odsto", kazao je Vučić u obraćanju članovima SNS-a u prostorijama stranke u Kruševcu.
 
Nekoliko dana kasnije, tačnije 10. oktobra, zamenik šefa Komiteta za saradnju Srbije sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima Mlađan Dinkić najavio je da će prva sredstva kreditnog fonda te zemlje, namenjena investiciji u navodnjavanje, biti usmerena u region Mačve. Zaista, u martu 2014. godine potpisan je ugovor između Republike Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija, a nešto kasnije je i skupština usvojila zakon kojim se ovaj ugovor potvrđuje. Iz ovog kredita, vrednog 356 miliona evra, trebalo je izgraditi sistem navodnjavanja na 24.000 hektara.
 
U međuvremenu, bilo je mnogo izjava ministara poljoprivrede u vezi sa ovim kreditom. Tako smo dočekali još jednu sušnu godinu, pa se priča o izgradnji sistema za navodnjavanje opet aktuelizovala. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je izgradnju 11 objekata za navodnjavanje koji bi trebalo da pokriju 30.000 hektara obradive površine. Nažalost, iz Ministarstva poljoprivrede, kao ni od Ministarstva finansija, ovaj list nije još uvek dobio podatke o tome koliko je arapskog kredita za navodnjavanje povučeno i šta je uopšte napravljeno u poslednje tri godine, od kada je potpisan sporazum sa Abu Dabijem.
 
Inače, prema ugovoru u martu 2019. godine dospeva na naplatu prva rata kredita od 3,2 miliona dolara, koliko ćemo otplaćivati svakih šest meseci u narednih 15 godina. 
 
Za Vladanu Hamović, redovnog člana Naučnog društva ekonomista Srbije, poražavajuće je što u Srbiji, koja obiluje vodama, samo oko tri odsto obradivog zemljišta se navodnjava.
 
"Podaci pokazuju da se u Srbiji ukupno navodnjava najviše do 100.000 hektara zemljišta, a koliko malo zalivnih sistema imamo pokazuju podaci da Srbija ima 4,2 miliona hektara obradive površine, a da je za navodnjavanje pogodno čak 3,6 miliona. Pri tome je nešto više od polovine navodnjavanog zemljišta u vlasništvu porodičnih poljoprivrednih gazdinstava", kaže za Danas Hamović.
 
Ona ističe da smo veliku šansu da rešimo ovaj značajan segment poljoprivrede imali sa sistemom Dunav - Tisa - Dunav, koja je propuštena.
 
Ostatak teksta pročitajte u Danasu.
  • Novosadjanin pravi

    16.08.2017 14:18
    Vojvodina drzava
    Referendum za odcepljivanje!!! Da se skinu beogradske hijenice sa grbace!
  • Pol Pot

    16.08.2017 13:44
    Nista se vi ne sekirajte, MiG-ovi dolaze krajem ove godine.
    Je*o stetu od milijardu $$$ u poljoprivredi, to drzavu ne interesuje.
  • Fontane

    16.08.2017 13:43
    Yes
    Eeeee treba beogradsku fontanu (i jarbole i sarene vozove,mlaznjake i helikoptere polovne i pouzdane i sta sve ne jos......)pretociti u navodnjavanje njiva,parkova i svih zelenih povrsina...Uloziti u "pluca" zemlje jer stizu sve toplija leta...a mi ce mo uvoziti pored najvece plodne zemlje na Balkanu!
    Tako oni vode brigu E MOJ NARODE !
    E MOJ narode bas si po meri Vlasti,cuti i trpi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija