Dobio obaveštenje da presudu pročita na nepostojećem sajtu suda

Beograđanin V. M. mora da putuje u 350 kilometara udaljeno Vranje da bi video šta mu piše u presudi, jer sud nema sajt.
Kada se Beograđanin V. M. nagodio sa sudom da prizna krivicu za učinjeni saobraćajni prekršaj, to nije bio kraj njegovog slučaja. Nastavak, gde se pokazalo da nisu još svi sudovi u Srbiji zakoračili u 21. vek, u kojem se ogroman broj poslova može završiti jednim "klikom" na kompjuteru, usledio je kada je stigla presuda.
 
Kako je poštar na njegova vrata zvonio dok je bio na poslu, u poštanskom sandučetu sačekalo ga je obaveštenje da je "pismeno" vraćeno u sud i da ga može preuzeti u roku od 15 dana od ostavljanja obaveštenja. Nakon isteka tog roka, navedeno je, "pismeno" će biti istaknuto na oglasnoj tabli i internet stranici suda, a osam dana posle toga smatraće se da je dostavljanje izvršeno. V. M. je odmah pokušao da na internet stranici suda vidi koliku globu i kome treba da plati, ali ne samo da nije bilo elektronske oglasne table, nego nije bilo ni sajta.
 
Preostala mu je druga navedena mogućnost – da presudu pročita na tabli u zgradi suda. Međutim, reč je o Prekršajnom sudu u 350 kilometara udaljenom Vranju, gde je prekršaj učinjen.
 
"Ceo postupak je vođen u Beogradu, gde mi je prebivalište. Beogradski sud po nalogu vranjskog me tražio, u Beogradu sam dao izjavu, tu sam u MUP-u napravio sporazum o priznanju krivice i sad na kraju ispada da moram da idem u Vranje da bih saznao kolika je kazna", navodi za "Politiku" V. M, pitajući se gde je tu logika.
 
Prekršajni sud u Vranju, međutim, nije jedina takva institucija bez internet stranice. Kratkom pretragom utvrdili smo da od 45 prekršajnih sudova na teritoriji Srbije, sajt nema njih deset (Vranje, Mladenovac, Lazarevac, Prijepolje, Preševo, Kruševac, Kosovska Mitrovica, Raška, Užice, Sremska Mitrovica).
 
Kad je o oglasnoj tabli na sajtu reč, nju ili uopšte nemaju ili se klikom na tu stavku pojavljuje obaveštenje da je "stranica u pripremi". Izuzetak, ali opet ne pozitivan, jeste jedino sajt Prekršajnog suda u Valjevu gde je postavljeno obaveštenje staro 16 meseci, u kojem se navodi da je presuda po jednom predmetu istaknuta na oglasnoj tabli suda, ali ne i šta je presuđeno.
 
Ceo tekst o ovom problemu možete pročitati OVDE.
  • Advokat

    17.08.2017 12:20
    Da
    Naravno da nemaju, kada je u IT sektoru pravosuđa zadužen jedan pravnik da rukovodi sektorom i "smišlja unapređenja" i ne dozvoljava nikom drugom da se meša u njegov rad. Cak i ljudima koji su studirali elektro ili neki drugi "IT" fakultet. To mu dođe, da neko ko je studirao poljoprivreni fakultet, rukovodi službom hitne pomoći...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.