Državljani Srbije "nestaju" u dijaspori, pokršteni u Hrvate i Bosance

Zbog niskog nataliteta, etničke asimilacije, loše obavljenog popisa stanovništva, ali i promene identiteta, državljanja Srbije u rasejanju je sve manje.

U zemljama Evropske unije danas ima nešto više od 670.514 srpskih državljana, dok ih je u Australiji nešto manje od 74.000. I u jednom i u drugom slučaju, kako upozoravaju naši iseljenici, na papiru nedostaje veliki broj sunarodnika - na Starom kontinentu gotovo pola miliona, a na Petom gotovo 120.000.

Kako spišu "Novosti", Biro za statistiku Australije objavio je nedavno kartu etničke strukture stanovništva, koja je nastala na osnovu popisa iz 2016. godine. Prema ovim zvaničnim podacima, državljana Srbije danas u Australiji ima 73.901, od kojih 53.799 govori srpski jezik. Za australijske državljane Srbije ovi podaci su - netačni.

"Naša crkva i predstavnici srpske dijaspore smatraju da nas na Petom kontinentu ima najmanje 200.000. Pokazalo se, međutim, da nas je zvanično mnogo manje i to samo zato jer je nas Srbe država Australija prekrstila u Hrvate i Bosance", tvrdi za "Novosti" predsednik naše zajednice u Tasmaniji Milutin Ivković.

Državna administracija iz Kanbere je, prenosi Ivković, sve narode doseljene iz bivše Jugoslavije i njihove potomke, a bilo ih je oko pola miliona, podelila po novonastalim državama kao teritoriji njihovog rođenja i porekla.

"Tako su Srbi iz Hrvatske i BiH, u popisu australijskog stanovništva i karti etničkog sastava stanovnika, postali Hrvati i Bosanci. Time je u Australiji izbrisano najmanje 100.000 Srba", kaže Ivković.

Sličan proces dešava se poslednjih godina u zemljama Zapadne Evrope, ali i Južne Amerike. Na području obe Amerike ovako je "nestalo" bar 100.000 Srba.

Popisi EU izbrisali pola miliona državljana Srbije

Kako ukazuje Miodrag Kreculj, analitičar iz Minhena, u zemljama EU popisi su pokazali da danas ima 670.514 srpskih državljana. S druge strane, ambasade Srbije u državama EU, Švajcarskoj i Norveškoj raspolažu sa "okvirnim" brojem od 1.167.936 građana. Nedostaje blizu pola miliona, odnosno, 497.422 srpske osobe.

Problem sa popisima stanovništva u zemljama Zapadne Evrope, koje svoj društveni razvoj baziraju na politici "što veće migracije radne snage iz inostranstva", jeste u tome što se ne utvrđuju nacionalna pripadnost "došljaka".

"Nigde prilikom popisa u EU ili SAD ne postoji pitanje "koje ste nacije", već se nacionalnost utvrđuje indirektnim pitanjima o zemlji vašeg porekla, mestu rođenja ili jeziku kojim govorite u kući. Uz to, mnogi naši ljudi skrivaju da su srpskog porekla", primećuje Stane Ribič, Srbin iz Slovačke, u kojoj se oko 2.300 Srba, tvrdi, stidi da prizna koje su nacionalnosti.

I građani Srbije u zatvorima širom sveta su deo naše dijaspore. Prema nezvaničnim podacima, u kazamatima širom planete boravi danas oko 20.000 Srba. Najviše pritvorenih državljana Srbije, prema službenim podacima, zbog sumnji ili osude da se bave kriminalom, ima u Nemačkoj - čak 10.000.

  • V

    31.08.2017 05:39
    @Čučuk Stana
    ko god se izjasnio kao Vojvođan/Vojvođanka, još kako zna ko je i šta je. To izjašnjavanje je rezultat razmišljanja i osećanja i iz popisa u popis, primetan je nagli porast onih koji se tako izjašnjavaju.
    Problem koji srpski nacionalisti imaju je kompleks zbog toga što svi beže od njih, a oni bi sve da zadrže. Bivše republike i čitavi narodi se ne zadržavaju silom i srpskim nacionalizmom (što ste iz iskustva, Čučuk Stano, mogli naučiti do sad)
  • Čučuk Stana

    29.08.2017 18:16
    @Maja
    E samo kad ste se vi izjasnili kao Vojvođani a verovatno i ne znate ko ste..
  • ex chapman

    28.08.2017 15:35
    srbin
    za mene svi ovde znaju da sam srbin. toga se ne stidim i nisam nikad imao ni najmanjih problema zbog toga. moja deca će međutim biti britanci. to je glavni razlog zašto sam ovde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija