Medijska udruženja: Gašenje Vranjskih je nova faza gušenja medijskih sloboda

Novinarska i medijska udruženja ocenila su danas da je vlast u Srbiji ušla u novu, brutalnu fazu gušenja medijskih sloboda i zastrašivanja novinara, sa ciljem da u potpunosti onemogući kontrolnu ulogu medija i slomi bilo kakav slobodni kritički glas.
Ova udruženja su u saopštenju za javnost podsetila da se u samo dva dana dogodilo nekoliko "više nego zabrinjavajućih događaja". Podsetili su da su sajt Krik i njegov urednik Stevan Dojčinović izloženi zastrašujućem napadu vladajućeg Pokreta socijalista i pojedinih medija, nakon objavljivanja istraživačkih priloga o stanu ministra odbrane Aleksandra Vulina.
 
"Pod političkim pritiskom ugašen je jedan od najznačajnijih lokalnih medija, nedeljnik Vranjske, a njihov vlasnik i urednik Vukašin Obradović započeo je štrajk glađu. Takođe, novinarke Antonela Riha, Nataša Mijušković i Jelena Obućina brutalna su meta današnjeg ‘Informera’, koji ih naziva ‘žutim RTS licemerkama’ i praktično poziva na obračun sa njima", navodi se u saopštenju za javnost, koje potpisuju Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.
 
Ocenjuje se da su ovi događaji samo na prvi pogled različiti, ali imaju "nedvosmisleno jasan zajednički sadržilac", a to je vlast koja je u obračun sa nepodobnim medijima i novinarima "upregla sve državne institucije i sebi bliske medije", dok istovremeno jne postoji adekvatna reakcija građana, domaćih i međunarodnih organizacija na konstantne pritiske na medijske slobode.
 
"Pozivamo građane i organizacije civilnog društva da se u većoj meri uključe u borbu za medijske slobode i slobodu izražavanja, jer to svakako nije samo pitanje koje se tiče samo medijskih profesionalaca, već preduslov bilo kakvog demokratskog procesa i zaštite ljudskih prava. Pozivamo i međunarodne organizacije da prestanu da ignorišu veoma ozbiljne probleme koje novinari i mediji u Srbiji imaju, i aktivnije se uključe u zaštitu demokratskih vrednosti za koje se zalažu", zaključuje se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.