Savet Evrope: Srbija mora hitno da usvoji zakon o nestalim bebama

Komitet ministara Saveta Evrope pozvao je Srbiju da hitno usvoji zakon o "nestalim bebama", kako bi se rasvetlila sudbina dece koja su navodno nestala iz porodilišta u Srbiji.
Srbija mora da preduzme sve mere za uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji, navodi se u privremenoj rezoluciji.
 
Savet Evrope je izrazio zabrinutost zbog činjenice da još nije usvojen nacrt zakona koji treba da omogući izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava o nestalim bebama (Zorica Jovanović protiv Srbije), i pored upornih poziva ovog tela i garancija vlasti u Beogradu.
 
U odluci se podseća da Srbija, prema članu 46. Evropske konvencije o ljudskim pravima, ima bezuslovnu obavezu da izvršava presude Suda u Strazburu.
 
Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.
 
Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.
  • Tata

    22.09.2017 16:56
    Bilo im dosta za lekove
    Napisao sam svoje iskustvo, ali nije pogodno za objavljivanje.
    Ili je previše detaljno i realno i previše otkriva o našim "cenjenim institucijama koje ne treba blatiti"
    Srbija, zemlja sloboda - u govorima predsednika.
    Itekako kradu bebe.
    Rušićemo ovaj sistem i vladu, još kako!
  • @Deks

    22.09.2017 12:43
    Vatra i dim
    Gde je nekorektno/neprofesionalno ponašanje, tu je i seme raznih zloupotreba. Biti nekoraktan prema ženi kojoj je umrlo dete, bez da dete daju roditeljima da ga sahrane, bez da sa puno razumevanja upute roditelje kako u sledećoj trudnoći... normalno je da su se pojavile ove optužbe. Govorim iz ličnog, traumatičnog iskustva, posle koga više nisam imala dece.
  • Čučuk Stana

    22.09.2017 10:49
    E samo kad je Evropski savet naredio....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.