Ljušić: Moj udžbenik je napisan po svetskim standardima

Da njegov udžbenik prati istoriju srpskog naroda, Balkana, Evrope i sveta od kraja 15. veka do 1878. godine, rekao je istoričar Radoš Ljušić.
"O tom vremenu pišem na način kako se radi u celom svetu", kaže Ljušić o svom udžbeniku za treći razred gimnazije čiji će sadržaj, kako je najavljeno, analizirati radna grupa ministarstva prosvete, iako je knjiga u upotrebi od 2007. godine. 
 
Ljušić je odgovarao na kritike kolege i bivšeg studenta, Aleksandra R. Miletića, koji je u tekstu objavljenom prošle sedmice izneo niz zamerki o njegovom udžbeniku, posle čega je Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala ministarstvo prosvete da ga hitno povuče iz upotrebe. 
 
Insistira da Miletić navede primere iz udžbenika za koje u svom tekstu tvrdi da su uvredljivi i diskriminatorski i da raspiruju mržnju među Srbima i Bošnjacima i ostalim narodima regiona. 
 
Miletić je tada citirao navode svog nekadašnjeg profesora o Turcima o kojima je "u svesti balkanskih naroda ostala negativna predstava, uz retke izuzetke, dok je još gora ostala o svojim sunarodnicima koji su primili islam i kao konvertiti morali da dokazuju svoju vernost".
 
"Problematično je koristiti izraz konvertit kada govorite o čitavom jednom etičkom kolektivu, možda možemo one koji su primili islam u 16. ili 17. veku nazivati konvertitima, ali vi ste ovde generalno sve tako nazvali", rekao je Miletić. 
 
Ljušić je objasnio da je konvertitet internacionalna reč koja ne sadrži ništa ružno i označava onog ko je promenio veru. "Konvertit nije samo onaj Srbin koji je iz pravoslavlja prešao u islam, već i onaj koji je primio rimokatoličku ili drugu veru. U svesti srpskog, ali i hrvatskog, crnogorskog, makedonskog, bugarskog naroda predstava o Srbima ili drugim Slovenima koji su prešli na islam mnogo je gora nego predstava o Osmanlijama koji su bili mnogo blaži feudalci nego konvertiti", objasnio je Ljušić. 
 
Podsetimo, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje, Aleksandar Pajić, najavio je u subotu da će ministarsvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja oformiti radnu grupu koja će detaljno ispitati navode o negativnom kontekstu Ljušićeve knjige, ukoliko je tačno da je LSV podnela zahtev za povlačenje udžbenika. 
 
"Mi ćemo preduzeti mere iz svoje nadležnosti da se analizira udžbenik i donesu prave odluke", rekao je Pajić za Tanjug. Knjiga Radoša Ljušića dospela je u žižu javnosti zbog teksta u kojem Miletić, navodi da "udžbenik obiluje stereotipima i neprimerenim sadržajima o susednim državama i manjinama u Srbiji".
  • Nemanja

    25.09.2017 22:34
    Jedini svetski standardi u koje se ti uklapaš su psihijatrijski.
  • knjigovodja

    25.09.2017 21:12
    I honorar koji je sam sebi isplatio je bio na svetskom nivou.

    http://www.021.rs/story/Info/Srbija/53911/Bivsi-direktor-Zavoda-za-udzbenike-sam-sebi-isplatio-18-miliona-dinara.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija