Lekari traže izmene Zakona o visokom obrazovanju

Lekarska komora Srbije predložila je Ministarstvu prosvete izmene Nacrta zakona o visokom obrazovanju, ocenjujući da su iz njega izostavljene odredbe koje bi regulisale i prepoznale specifičnosti obrazovanja i načina školovanja lekara.
Kako se navodi u saopštenju Lekarske komore Srbije, predloženim zakonskim rešenjem se dolazi u situaciju da lekari nemaju prepoznatih šest godina osnovnih studija (dve godine više od ostalih fakulteta), četiri do šest godina specijalizacije i jednu godinu subspecijalizacije.
 
Celo navedeno školovanje se obavlja u okviru prosvetnih ustanova (fakulteta), tako da bi prepoznavanje ovog načina obrazovanja moralo naći mesto i u zakonu, ocenjuje se u saopštenju. U dopisu koji je tim povodom upućen resornom ministarstvu, predlaže se, između ostalog, da se u Nacrt zakona (član 39.) unesu integrisane studije sa 360 ESPB bodova, što se odnosi na doktore medicine.
 
Takođe, da se dodaju i odredbe koje će na odgovarajući način zakonski odrediti specijalističke, odnosno subspecijalističke studije, kroz dodeljivanje odgovarajućeg broja ESPB bodova kao i prepoznavanje titule "primarijus".
 
Lekarska komora Srbije, takođe, smatra da uloga strukovnih i profesionalnih udruženja u Nacrtu zakona o visokom obrazovanju nije prepoznata na adekvatan način, pa je zato u dopisu predložila i izmene određenih članova zakona sa ciljem da se omogući da strukovna i profesionalna udruženja, kakva su komore zdravstvenih radnika, inženjerska i druge komore budu prepoznate kao činilac koji, u zakonom predviđenim slučajevima, može da bude uključen u ovu regulativu.
 
Lekarska komora Srbije je skrenula pažnju i na propuste Pravilnika o specijalizacijama zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika. Komora smatra da je potrebno unifikovati postojeće nazive specijalističkih zvanja lekara, napominje se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.