Priveden vlasnik ketering firme koja je snabdevala škole

Policija je, po nalogu zamenika javnog tužioca, odredila zadržavanje do 48 sati B.P. (1976) zbog sumnje da je izvršio krivično delo proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih namirnica, saopštio je MUP.
Sumnje se da je B.P. u svojstvu odgovornog lica firme "Catering & Bakers", koja ima ugovore sa beogradskim osnovnim školama "Braća Baruh", "Veljko Dugošević, "Vojvoda Mišić" i "Radojka Lakić" za dostavljanje pripremljenih obroka, 2. i 3. oktobra, isporučio ovim osnovnim školama škodljive životne namirnice, pa su kod velikog broja učenika nastupile zdravstvene tegobe, navode iz MUP-a.
 
U šest škola, prema poslednjim podacima, otrovalo se 149 đaka. U svima su na meniju bile špagete bolonjeze iz iste firme, koja snabdeva više od 30 škola u Beogradu, a kod đaka su se tegobe pojavile neposredno posle ručka.
 
Epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje utvrdili su da su uslovi raspodele hrane u školama zadovoljavajući. Uzeti su brisevi i u školskim kuhinjama i u keternig firmi, a uzrok trovanja biće poznat za nekoliko dana.
 
Vlasnik ketering firme rekao je za RTS da su koristili pakovane špagete od starog dobavljača, a da su sos sami spravljali. Noću pripreme, a pre podne dostave skoro 2.000 obroka školama, vrtićima, zdravstvenim ustanovama i domovima zdravlja.
 
"Posedujemo kontrolu briseva sa opreme, radnih prostorija i radnika, čuvamo ih i za jučerašnji dan su bili ispravni", rekao je vlasnik.
 
Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković preporučila je da se u školama koje sarađuju sa tim dobavljačem obustavi isporuka hrane. Epidemiolog Biljana Begović Vuksanović rekla je da su obolela deca sa blažim simptomima i da nema informacija da je neko dete zadržano na bolničkom lečenju.
 
Sedamdesetoro dece škole "Vojvoda Mišić" ručalo je juče špagete ketering firme koja ih prvi put snabdeva, na osnovu tendera. Direktorka kaže da članovi komisije sastavljene od roditelja, predstavnika škole i organizatora javnih nabavki nisu prihvatili skuplju ponudu druge firme, jer, kažu, najpovoljnije po važećem zakonu znači i najjeftinije.
  • G

    04.10.2017 19:12
    @Vegan - poštovani neobrazovani gospodine, molim vas da kao neko čiji mozak nije ispran objasnite zašto smatrate da je meso krivac za sve veći broj srčanog i moždanog udara, raka i dijabetesa u Srbiji obzirom da je Srbija u samom evropskom dnu po količini konzumacije mesa?
  • Daki

    04.10.2017 17:11
    za Biohemija je majka
    A ja kao doktor mogu da ti kazem da iz biljaka moze da se dobije sve. Samo sto je tesko. Takva ishrana nije za svakoga, vec samo za one koji ce ozbiljno da se bave sa time sta ce da jedu. Za one koje nemaju strpljenja boje da se drze standardne ishrane i da jedu sve po malo. Veganka spominje meso iz svojih razloga, ali cinjenica da je osim isnturica mleveno meso nesto sto se vrlo lako kvari, i podlozno je bakterijama. Pogotovo sto klanice i mesare cesto melju ostke koji se nakupe obradom mesa. Jednostavno mleveno meso je pipava roba. Komad mesa ce vam bar troduplo duze sirov nego mleveno meso. Ovde je skoro pa sigrurno da meso jeste krivac. Samo je pitanje da li je meso kontaminiirano bakterijama u mesari ili je kontaminirano u kuhinji ketering servisa. Takodje je pitanje zasto je lose termicki obradjeno. Duze kuvanje bi znatno smanjilo broj bakterija a i inakrtivsalo bi i njihove toksine, pa bi broj dece sa tegobama svakao bio manji a i tegobe bi bile slabije. Znaci ako hocete jedinte meso, lican izbor, ali dobro birajte gde kupujete. Najboje je da ga sami meljete neposredno pre pipreme i pri tome gledajte da ga dobro rermicki obradite.
  • ancheZo

    04.10.2017 16:25
    mora da su špagete!
    ili paradajz ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.