Danas proglašenje početka borbe za slobodne medije

Grupa za slobodu medija saopštila je da će večeras u Beogradu organizovati zajedničko okupljanje svih novinara, medija, organizacija civilnog društva i građana spremnih da se bore za slobodu medija u Srbiji.
"Tokom događaja prisutni će potpisati Proglas o slobodi medija, zajednički dokument koji će sadržati osnovne razloge našeg okupljanja. Pridružite nam se da proglasimo početak zajedničke borbe za slobodu medija!", navodi se u saopštenju za javnost.
 
Precizira se da će okupljanje početi u četvrtak od 20 sati, u Dorćol Placu, u Dobračinoj 59 u Beogradu.
 
"Događaju će se pridružiti i svi oni koji su sprečeni da budu fizički prisutni. Građani će moći uživo da prate dešavanja preko društvenih mreža i preko portala slobodnih medija. Biće organizovana i onlajn akcija #ZaštoSamOvde u kojoj se očekuje učešće velikog broja lokalnih i nacionalnih medija, organizacija i pojedinaca", piše u saopštenju.
 
Direktan povod za formiranje Grupe za slobodu medija je gašenje Vranjskih, jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, zbog stalnih političkih pritisaka kojima više nisu mogli da se odupiru.
 
Rad Grupe za slobodu medija je do sada podržalo više od 200 medija i organizacija.
 
Podsetimo, nedavno je organizovana prva akcija pod nazivom "Stop medijskom mraku". Tog dana profesionalni mediji u Srbiji, među kojima i 021, svoja izdanja su obeležili crnim znakom koji simbolizuje medijski mrak ili ih potpuno zamračili.
  • Name

    05.10.2017 15:17
    Kako ne verovati
    Danas, kada možeš kupiti mladog diplomiranog istoričara za par hiljada valute, i lansirati svoju istorijsku istinu, overenu diplomom..... mi pričamo o slobodi medija.
    Danas, kada čitavu medijsku industruju svetskog filma poseduje grupica ljudi, koja u te filmove ubacuje šta ima padne na pamet i deluje ne na milione, već na milijarde ljudi .... mi pričamo o slobodi medija.
    Danas, kada svakog glumca ili glumicu mogu propustiti kroz softver a la Pghotoshop, namenjen za filmove, i dodeliti im krupne oči, ili neki drug detalj na liku sasvim izmenjen, ili im demonizovati lice.... mi pričamo o slobodi medija.
    Nećemo ni pominjati NLP, jer ionako o tome razmišlja manje od 1% populacije.
    Ma, ko bi sve nabrojao...
    Treba se baviti glavama publike, a ne onih koji nešto lansiraju.
    Novinare možda naučiti jedino da prestanu da se bave naslovima, a počnu da se bave tekstom.
    Jer, primetili su verovatno, komentatori počinju da čitaju samo naslove - a tekst preskaču.
    I, ko je za to kriv?
    Treba se baviti workshopovima, radionicama i ostalim nazivima.... - Kako naučiti ljude da ne veruju.
  • u prolazu

    05.10.2017 15:08
    Baš kao 99.!

    Šta je bilo posle?

    Nemoj da ponovimo istu grešku!

    Ko je ono bio ministar informisanja 99.-e i zabranjivao medije?
    Ko danas vlada?
    Pametnom dosta!
  • Nenovinar

    05.10.2017 11:21
    Ne pr*ite
    Nije problem u novinarima već u urednicima portala i novinskih kuća. I u Njemu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.