Novim zakonom će se promeniti nadležnosti ombudsmana

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kazao je da ombudsman, trenutno, svojim ingerencijama ne može u potpunosti da pomogne građanima, ali da će se to promeniti novim zakonom.
Pašalić je ocenio da je tačna konstatacija evropskih parlamentaraca da je ombudsman trenutno "tigar bez zuba" jer njegove nadležnosti i ingerencije nisu dovoljne da može da deluje na način na koji bi građani bili zadovoljni.
 
"To je konstatacija evropskih parlamentaraca i to važi za sve ombudsmane u svetu. Sadašnjim položajem njegove preporuke ne moraju biti prihvaćene po svaku cenu. Potrebno je da iza toga stoji nešto jača ombudsmanska reakcija", naveo je Pašalić za RTS.
 
On očekuje da će se sa izradom novog zakona kojim će se proširiti nadležnosti ombudsmana početi polovinom decembra. Pašalić je dodao da Srbija nema uzora kada se bude pisao zakon o obudsmanu.
 
"Postoje različita rešenja, od toga da su zaista ovlašćenja zaštitnika građana takva da može da vrši kontrolu mnogih institucija koje sada po zakonu ne može, na primer, sudove, neke delove izvršne vlasti", objašnjava Pašalić.
 
On je istakao da se građani ombudsmanu najčešće žale na sudove, pojedine delove izvršne vlasti, lokalnu samoupravu, iz oblasti koje tretiraju finansije, ekonomske probleme.
 
Prema njegovim rečima, zaštitniku građana nije omogućeno da daje besplatnu pravnu pomoć.
 
"Do danas nije krenulo sa primenom Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, on može delovati savetodavno. Razmišlja se u tom pravcu da bi možda u novi zakon trebalo uneti neku vrstu besplatne pravne pomoći", zaključio je Pašalić.
  • lice

    14.10.2017 21:15
    opa, znači napadamo i na nezavisnost sudstva? kadija te tuži, kadija ti sudi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.