Za tri godine zastarelo 95 odsto prekršajnih postupaka

Poražavajuće je da je za tri godine više od 95 odsto prekršajnih postupaka zastarelo, ali ta slika bi trebalo da se promeni boljom saradnjom inspekcije i prekršajnih sudova koja će dovesti do toga da prijave koje napišu inspektori dobiju efikasan sudski epilog, izjavio je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave i predsednik Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor Branko Ružić.
Za tri godine zastarelo 95 odsto prekršajnih postupaka
Foto: Pixabay
To bi trebalo da omogući Sporazum o saradnji između Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor i Udruženja prekršajnih sudova, koji su danas potpisali Ružić i predsednik udruženja Milan Marinković. Sporazum bi, objašnjava ministar, trebalo da dovede do efikasnijih postupaka koji pokreću inspektori, tako što oni više neće morati da idu u prekršajne sudove da dokazuju prekršaj, već će učinilac prekršaja morati da dokazuje suprotno.
 
"To što je više od 95 odsto prekršajnih predmeta 2013, 2014. i 2015. zastarelo, loše je pre svega za privredu, ali prevashodno za inspektore koji su praktično zbog toga demotivisani i verovatno razmišljaju na način da pucaju iz prazne puške", kaže Ružić.
 
Namera je, ističe, da se sporazumom o priznanju prekršaja otvori mogućnost da prekršajni postupci traju što kraće i da samim tim dobiju epilog. "Važno je da kada se pokrene postupak, kada inspektor utvrdi prekršajnu prijavu, da svaki nesavestan subjekt bude svestan činjenice da će biti sankcionisan", navodi Ružić.
 
Marinović je rekao da prekršajni sudovi sude na osnovu više od 280 zakona iz svih oblasti života i više od 800 podzakonskih akata, te da se uglavnom vezuju za saobraćajne prekršaje, ali da se bave mnogo važnijim materijama - carinskim, poreskim, deviznim, antibudžetskim i antikorpucijskim predmetima, a veliki opus predmeta su iz svih inspekcijskih oblasti.
 
"Nikome od nas nije drago kada određeni broj predmeta zastari", rekao je Marinović. On je naveo da su prekršajni sudovi, posebno u velikim gradovima, preopterećeni, da priliv novih predmeta daleko premašuje mesečnu normu sudije, te da su veoma kratki rokovi za vođenje prekršajnog postupka. Za gotovo sve inspekcijske oblasti su, navodi, rokovi jako kratki, najkraći u Evropi i u regionu.
 
Objasnio je da prekršajni sudovi imaju svega dve godine od dana činjenja prekršaja da pravnosnažno okončaju postupak. "Ni inspektorima nije lako da utvrde prekršaj, tako da od dana činjenja prekršaja do dana podnošenja zahteva nekad prođe i više meseci što oduzima vreme u te dve godine", navodi Marinović.
 
Od sporazuma očekuje da doprinese boljoj saradnji i efikasnosti postupka, a jedan od načina je, kaže, uvođenje sporazuma o priznanju prekršaja u sve inspekcijske oblasti, koji se za sada primenjuje samo za saobraćajne i carinske prekršaje.
  • Saša

    19.10.2017 08:06
    Možda dotični nisu shvatili šta je uloga suda u pravosudnom sistemu. Podsećanja radi, tu je da presudi na osnovu izvedenih dokaza. Nije uloga Prekršajnog suda da goni učinioce prekršaja. I još jedno podsećanje.. Nezakonito je vršenje pritiska bilo koje vrste na sudije i predsednike sudova u pogledu načina donošenja odluka, što je ovde očigledan slučaj.
  • ma ne rade oni nista

    18.10.2017 23:58
    trpaju u fioke
    a pare u dzep i odlaze kuci ili u kafance i nikom nista kao i glavni im ,bunio se i stalno bio nezadovoljan a sad dobio sta je hteo i cuti, sram ih svih bilo
  • Jadran

    18.10.2017 21:38
    Nečuveno
    Sa jedne strane izmišljena kvazi "komisija"(za uhlebljenje partijčika), a sa druge strane privatno "udruženje"(ne prepoznato u zakonu), odluče da pobiju pretpostavku NEVINOSTI i uspostave vladavinu sile i dokazivanja iste, dok se krivica "podrazumeva" od bogom danih inspektora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.