Čedomir Jovanović krije imovinu putem tuđih firmi?

Lider LDP Čedomir Jovanović našao je način kako da sakrije višemilionsku imovinu koju poseduje.
Kako piše list "Kurir", Jovanović svoju imovinu, u kojoj su i džipovi i jahte, prijavljuje na firme s kojima je povezan ili ih drže njemu bliski ljudi, pa zato on nije dužan da to bogatstvo prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije.
 
On je prema zvaničnoj imovinskoj karti, skoro siromah pošto nema ni nekretnine, ni automobile, a ni ušteđevinu u banci.
 
"Svi znaju da Čeda živi bahato, da vozi najskuplja kola i da letuje po najskupljim destinacijama, a sve to dok se u javnosti predstavlja kao skroman političar. Njegova zvanična imovinska karta je skromna, ali ne zato što on stvarno nema ništa, nego zato što je svu imovinu prijavio na druga lica", otkriva izvor lista Kurir, koji dodaje da je u Hrvatskoj skoro otkriveno da poseduje jahtu, ali se ispostavilo da je ona u vlasništvu neke ofšor firme s kojom je povezan.
 
Međutim, još je zanimljiviji slučaj luksuznoj audija "Q7 kvatro", koji je on godinama koristio, ali je zvanično bio u vlasništvu firme "Agroposlovi", koju je vodila njegova žena Jelena. To je otkriveno kad je ta firma, koja se bavila poslom s testeninama i brašnom, otišla u stečaj, a zajedno s njom i skupi džip, koji je država prodala za 1,7 miliona dinara da bi namirila deo dugova preduzeća.
 
Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava kaže da Jovanovićev primer pokazuje koliko postojeći zakon obesmišljava sistem kontrole imovine političara.
 
"Svaki funkcioner može da osnuje preduzeće sa 100 dinara osnivačkog kapitala i tada kreću akrobacije. Firma je odličan alibi za luksuzan život političara, jer formalno vlasnik imovine preduzeća je pravno lice koje kupuje, prodaje, ugovara kredite i pozajmice, zaključuje ugovore o lizingu. Tako i imate jednostavan primer da je firma za proizvodnju brašna i testenina vlasnik automobila 'audi Q7', koji na kraju završi u stečajnoj masi. Nije praktično da to bude dostavno vozilo za prevoz brašna i makarona, kao što ni jahta sigurno nije osnovno sredstvo za rad nekog Čedinog preduzeća", kaže on.
 
Jovanović nije odgovorio na pitanja lista.
  • @večiti opozicionar

    19.10.2017 18:22
    Takvi moraju biti na vlasti (i pre i dan danas i uvek) posto je 90% glasaca takvo
  • Mile

    19.10.2017 17:34
    tema za policiju i tuzilastvo
    Ako su ove institucije nezavisne i zele da rade,svim tim mahinacijama se udje u trag za tri dana .
  • mrva

    19.10.2017 17:19
    gramzivi egopaćenik i džiber, koji se razlikuje od ostalih političara samo po vrsti političkog paravana iza kog se krije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.