Urednik CINS-a pozvan da primi nagradu koju je razotkrio kao lažnu

Urednik Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Dino Jahić izjavio je danas da je pozvan u Dubai da primi nagradu za koju je pre tri godine godine otkrio da je lažna.
Urednik CINS-a pozvan da primi nagradu koju je razotkrio kao lažnu
Foto: Pixabay
Jahić navodi da je pre tri godine istražio i pomogao u razotkrivanju medjunarodnih nagrada koje se prodaju za hiljade evra, a da je nedavno dobio pozivnicu da u novembru preuzme svoje lažno priznanje Nagradu veličanstveni soko za kvalitet i izvrsnost.
 
Kako je naveo, dobio je mejl od organizacije "Otherways", koju je pre tri godine obuhvatio istraživanjem, a koja mu je sada zvanično saopštila da je dobitnik nagrade. U daljoj prepisci, rečeno mu je i da treba da uplati 4.750 evra kao "taksu za učešće", koja podrazumeva reprodukcijska prava na nagradne materijale, dve noći u hotelu, dve pozivnice za koktel i svečanu večeru, uključujući i svečanu dodelu nagrada, kao i troškove fotografija i videozapisa.
 
Osim organizacija Otherways, CINS je otkrio da još četiri organizacije na isti način prodaju nagrade: The Europe Business Assembly, The Business Initiative Directions (BID), Actualidad Magazine i The European Society for Quality Research. Ove organizacije su prema istraživanju CINS-a od 2000. godine prodale više od 250 nagrada pojedincima, ustanovama, javnim i privatnim preduzećima u Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH).
 
Medju nagradjenima je i farmaceutska kompanija Galenika, koja je nagradu BID-a za kvalitet dobila 2009. godine.
 
"OCCRP/CINS nisu uspeli da pronadju bilo kakav dokaz da se radilo o nadmetanju, da se do pobednika došlo ocenjivanjem ili da su poznati kriterijumi po kojima se biraju dobitnici, koji većinom dolaze iz Afrike, Azije, Južne Amerike i jugoistočne Evrope. A obrazac je da svako ko plati dovoljno novca može osvojiti nagradu", navodi se u tekstu Dina Jahića.
  • Mitar Mitra Mitar

    19.10.2017 23:43
    Isto vam je i sa nagradom: Firma od poverenja XYZ godine, nalepnica koju prodaje izvesna bugarska firma.

    Imaju algoritam koji vas pretrazuje na netu i ako nemate ni jednu negativnu ocenu korisnika, sto na fejsu, sto na google maps, itd... ulazite u kategoriju FIrma od poverenja.
    Platite oko 20 hiljada dinara ili 10 ako vec nemate 20 (lolcina) i oni vam posalju nalapnice.

    Bruka i sramota.
    A o obmani potrosaca da ne pricam.
    Zrbistan. Propalo je S zato Z.
  • Ser

    19.10.2017 22:44
    Sertifikovano
    Prodajem Sertifikate za Originalnost i Izvrsnost.
    Javiti se na Pro- Inter - Gala - Diplomatique firmu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.