Neće biti povećanja plata u javnim preduzećima

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi biti povećane za pet odsto, a da neće biti povećanja zarada u javnim preduzećima.
Neće biti povećanja plata u javnim preduzećima
Foto: 021.rs
"U ovom trenutku spremni smo da na Vladi usvojimo zakon o platama zaposlenih u lokalnim samoupravama koji će promeniti ceo sistem plata. Imaćete jasno definisane koeficijente za kategorije zaposlenih, a osnovice će moći da određuju samouprave", rekla je Brnabić.
 
Sada, kazala je, postoje određene osnovice, a koeficijente određuje lokalna samouprava, što onemogućuje upoređivanje, to jest princip jednaka plata za jednak rad.
 
Premijerka je ranije najavila da će plate zaposlenih u javnom sektoru od januara iduće godine biti povećane deset odsto, a zaposlenima u državnoj administraciji, ministarstvima i Skupštini, pet odsto.
 
Danas je navela i da će u saradnji sa Fiskalnim savetom razmišljati o "smanjenju opterećenja za privrednike koje neće ugroziti budžetske prihode".
 
"Nadam se da ćemo početkom decembra objaviti odluku o povećanju neoporezivog dela dohotka, to će sigurno ići, samo još ne znamo u kom obimu. To smo obećali, jer su poslodavci pristali na povećanje minimalne cene rada i mi smo obećali da će to biti neutralno za državu. Odnosno, da država ne prihoduje, a da poslodavcima olakšamo novi namet", rekla je Brnabić.
 
Upitana za Pravilnik o evidenciji PDV-a koji je donet u oktobru prošle godine, a čija primene treba da počne 1. januara 2018, Brnabić je rekla da je svesna da je ovaj Pravilnik naišao na neodobravanje privrede u nekim delovima kao i da "ima još vremena da se razmisli o njegovoj primeni". Dodaje da je povraćaj PDV veliki problem za privredu i da se u tom pitanju vlada nalazi "između čekića i nakovnja".
 
"Imamo jako mnogo zloupotrebe PDV-a i jako puno sredstava iz budžeta se odvajalo na fiktivne firme i fiktivni PDV. Zato će ovo pitanje biti predmet dalje rasprave", navela je Brnabić.
  • Sosa

    21.10.2017 08:28
    @Toša
    G-sn Tošo, ako Vam je mala plata tu gde radite kod države, dajte otkaz i zaposlite se gde plaćaju više!
    Niko Vas ne primorava da radite za tu "malu"platu kod države.
    Otvorte nešto privatno i nemate brige. Država Vam neće uzimati 10% od Vaše zamišljene neto plate.
    Država će Vam uzimati 68% od Vaše zarade svakog meseca, zaradili ne zaradili. Za kašnjenje kamata naravno....
  • Privatnik

    20.10.2017 19:00
    @Nikola
    Čim smanje poreze i doprinose na zarade sa 68% na razuman nivo, odmah SEBI i svojim radnicima dižem platu u istom procentu.
    Sada na svakih 100 dinara koje isplatim sebi ili svom radniku moram da uplatim 68 dinara državi da bi "radnici" u javnom sektoru dobili platu, umesto da javni sektor otpusti višak zaposlenih i smanji namete na zaradu radnika.
  • Privatnik

    20.10.2017 18:52
    @ Nikola
    U pravu si , toliki nameti na zaradu nisu ni u Skandinaviji, ali u Srbiji jesu!
    Tačno68% na neto.
    Dakle, čim ti tvoj poslodavac isplati neto 24.000 dinara u obavezi je da državi plati poreze i doprinose na zaradu u iznosu od 16.320 dinatra, tako da je tvoja bruto zarada 40.320 dinara. Tek da znaš. Sve bi bilo jasnije kada bi se i u Srbiji javno govorilo o BRUTO ZARADI, bilo bi jasnije koliko je ko plaćen,
    Da privatnicima deru kožu s ledja -deru i to godinama unazad. Porezi i doprinosi na zaradu su najznačajniji budžetski prihod, veći i od PDV. U Srbiji 500.000 radnika u privatnom sektoru krvavo plaća poreze i doprinose da bi javni sektor dobio plate i pezosi penzije. I tih 10% najavljenog povećanja plata javnog sektora platiće privatnici
    PS Idi u bilo koju knjigovodstvenu agenciju i raspitaju se. Porezi i doprinosi na zarade u Srbiji su 68% na isplaćeni neto. Da si ikada imao svoj privatni posao, znao bi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.