Neće biti povećanja plata u javnim preduzećima

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će plate zaposlenih u lokalnoj samoupravi biti povećane za pet odsto, a da neće biti povećanja zarada u javnim preduzećima.
Neće biti povećanja plata u javnim preduzećima
Foto: 021.rs
"U ovom trenutku spremni smo da na Vladi usvojimo zakon o platama zaposlenih u lokalnim samoupravama koji će promeniti ceo sistem plata. Imaćete jasno definisane koeficijente za kategorije zaposlenih, a osnovice će moći da određuju samouprave", rekla je Brnabić.
 
Sada, kazala je, postoje određene osnovice, a koeficijente određuje lokalna samouprava, što onemogućuje upoređivanje, to jest princip jednaka plata za jednak rad.
 
Premijerka je ranije najavila da će plate zaposlenih u javnom sektoru od januara iduće godine biti povećane deset odsto, a zaposlenima u državnoj administraciji, ministarstvima i Skupštini, pet odsto.
 
Danas je navela i da će u saradnji sa Fiskalnim savetom razmišljati o "smanjenju opterećenja za privrednike koje neće ugroziti budžetske prihode".
 
"Nadam se da ćemo početkom decembra objaviti odluku o povećanju neoporezivog dela dohotka, to će sigurno ići, samo još ne znamo u kom obimu. To smo obećali, jer su poslodavci pristali na povećanje minimalne cene rada i mi smo obećali da će to biti neutralno za državu. Odnosno, da država ne prihoduje, a da poslodavcima olakšamo novi namet", rekla je Brnabić.
 
Upitana za Pravilnik o evidenciji PDV-a koji je donet u oktobru prošle godine, a čija primene treba da počne 1. januara 2018, Brnabić je rekla da je svesna da je ovaj Pravilnik naišao na neodobravanje privrede u nekim delovima kao i da "ima još vremena da se razmisli o njegovoj primeni". Dodaje da je povraćaj PDV veliki problem za privredu i da se u tom pitanju vlada nalazi "između čekića i nakovnja".
 
"Imamo jako mnogo zloupotrebe PDV-a i jako puno sredstava iz budžeta se odvajalo na fiktivne firme i fiktivni PDV. Zato će ovo pitanje biti predmet dalje rasprave", navela je Brnabić.
  • Sosa

    21.10.2017 08:28
    @Toša
    G-sn Tošo, ako Vam je mala plata tu gde radite kod države, dajte otkaz i zaposlite se gde plaćaju više!
    Niko Vas ne primorava da radite za tu "malu"platu kod države.
    Otvorte nešto privatno i nemate brige. Država Vam neće uzimati 10% od Vaše zamišljene neto plate.
    Država će Vam uzimati 68% od Vaše zarade svakog meseca, zaradili ne zaradili. Za kašnjenje kamata naravno....
  • Privatnik

    20.10.2017 19:00
    @Nikola
    Čim smanje poreze i doprinose na zarade sa 68% na razuman nivo, odmah SEBI i svojim radnicima dižem platu u istom procentu.
    Sada na svakih 100 dinara koje isplatim sebi ili svom radniku moram da uplatim 68 dinara državi da bi "radnici" u javnom sektoru dobili platu, umesto da javni sektor otpusti višak zaposlenih i smanji namete na zaradu radnika.
  • Privatnik

    20.10.2017 18:52
    @ Nikola
    U pravu si , toliki nameti na zaradu nisu ni u Skandinaviji, ali u Srbiji jesu!
    Tačno68% na neto.
    Dakle, čim ti tvoj poslodavac isplati neto 24.000 dinara u obavezi je da državi plati poreze i doprinose na zaradu u iznosu od 16.320 dinatra, tako da je tvoja bruto zarada 40.320 dinara. Tek da znaš. Sve bi bilo jasnije kada bi se i u Srbiji javno govorilo o BRUTO ZARADI, bilo bi jasnije koliko je ko plaćen,
    Da privatnicima deru kožu s ledja -deru i to godinama unazad. Porezi i doprinosi na zaradu su najznačajniji budžetski prihod, veći i od PDV. U Srbiji 500.000 radnika u privatnom sektoru krvavo plaća poreze i doprinose da bi javni sektor dobio plate i pezosi penzije. I tih 10% najavljenog povećanja plata javnog sektora platiće privatnici
    PS Idi u bilo koju knjigovodstvenu agenciju i raspitaju se. Porezi i doprinosi na zarade u Srbiji su 68% na isplaćeni neto. Da si ikada imao svoj privatni posao, znao bi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.