Najmanje 400.000 parova ima probleme sa začećem

Stručnjaci za asistiranu reprodukciju, ali i udruženja koja se zalažu za povećanje nataliteta, traže da se poveća broj pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države.
Najmanje 400.000 parova ima probleme sa začećem
Foto: Pixabay
Takođe, traže i da se što pre usvoje podzakonska akta i počne primena Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji predviđa i donaciju reproduktivnih ćelija, prenosi RTS.
 
Prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje, od početka godine, kroz proces vantelesne oplodnje o trošku države prošla su 1.624 osiguranika. Postupak lečenja steriliteta o trošku države radi se u 15 državnih i privatnih ustanova.
 
Iako će u njihovom rodnom Kragujevcu uskoro početi da radi Centar za vantelesnu oplodnju, Aleksići nisu hteli da čekaju – da dobiju potomstvo pomažu im stručnjaci u Beogradu.
 
"Moja poruka je da nikada ne treba da se odustane, ovo je naš treći put, izabrali smo istu kliniku zato što imamo poverenje u doktore i zadovoljni smo celokupnim timom koji ovde radi, i dobro je što svaki par može da izabere kliniku na koju želi da ide", kaže 38-godišnja Katarina Aleksić.
 
Njen suprug, 42-godišnji Goran, voleo bi da imaju troje dece, ali za početak bi bio srećan da dobiju jedno.
 
"Što se okruženja tiče, mogu da kažem da ima dosta parova koji imaju problem kao mi", rekao je Goran.
 
Prof. dr Slobodan Radulović iz Specijalne bolnice Beograd ističe da deset godina rade sa državom u rešavanju problema steriliteta i povećanja nataliteta.
 
"Imamo odlične rezultate, pogotovo iz ugla pacijenata, povećanje kvaliteta i povećanje komfora i povećanje broja dece rođene na ovaj način. Imali smo 350 slučajeva vantelesne oplodnje, postigli smo oko 41 procenat uspešnosti", naveo je dr Radulović.
 
Stručnjaci za asistiranu reprodukciju kažu da su nekada češće žene imale problema sa sterilitetom, ali da je danas sve više i muškaraca koji se leče od neplodnosti.
 
Doktor Radulović ističe da ako par godinu dana živi zajedno i nema trudnoće, treba da se obrate nekom centru koji se bavi problemom steriliteta.
 
"U Srbiji 400.000 parova ima problem sa začećem i zbog toga se Udruženje zalaže za poboljšanje uslova, za veći broj pokušaja vantelesne oplodnje o trošku RFZO-a, tako što bi se uveli nestimulisani ciklusi, pomeranje starosne granice", objašnjava Sandra Jovanović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo".
 
S druge strane, prof. dr Snežana Vidaković sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj smatra da ne treba u ovom trenutku pomerati starosnu granicu.
 
"Mislim da je povišenje starosne granice u ovom trenutku zadovoljavajuće, ne treba ići dalje. Treba dati šansu ženama koje imaju veću šansu za uspeh, što se tiče povećanja broja pokušaja, sada smo na tri, mislim da bi trebalo da ih bude više", rekla je dr Vidaković.
 
Iz Smederevske Palanke, Jukići su otišli u Valjevo, gde Centar za vantelesnu oplodnju beleži dobre rezultate. Da bi ušli u postupak o trošku države, kažu, mnogo vremena su izgubili na prikupljanje neophodne dokumentacije i analize.
 
"Čuli smo da su najuspešniji i zato što je ceo tim ljubazan, očekujemo da će biti sve u redu", rekla je Marija Jukić.
 
Načelnik Centra za vantelesnu oplodnju u Valjevu dr Branko Budimirović navodi da je 2016. godina bila jako uspešna.
 
"Urađeno je 350 procedura, procenat preko 50, kliničkih 44, živorođenih beba više od 30 posto, do sada 187 aspiracija", naveo je Budimirović.
  • Onima koji dolaze

    22.10.2017 17:36
    Deluje, a?
    Naravno, to je sve slučajno, prirodno, demokratski i tako to...
  • Doktor za nadimanje

    22.10.2017 16:44
    @Ivana
    Nemojte da razmišljate, Ivana, nije to za vas...
  • MIlovan

    22.10.2017 15:06
    @Ivana
    Prokletstvo Interneta je sto svaka budala moze pise gluposti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.