EU razmatra mere za suzbijanje ruske propagande u Srbiji i regionu

Šefovi diplomatija Evropske unije razmotriće predloge za suzbijanje, kako su rekli, sve napadnijeg nastojanja spoljnih činilaca da šire dezinformacije, propagandu i sumnju u EU, posebno u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, na temelju zahteva osam članica EU.
EU razmatra mere za suzbijanje ruske propagande u Srbiji i regionu
Foto: Pixabay
Zvaničnici EU su naveli da bi to trebalo da bude tema zasedanja ministara spoljnih poslova EU, posvećenog spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici Unije, polovinom novembra, a kao glavni izvor te propagande se vidi Rusija. Na pitanje kakvo to sve jače propagandno delovanje Rusije na istoku Evrope, Zapadnom Balkanu i u Srbiji prepoznaje EU, odgovor izvora u Briselu je bio da se to posebno uočava u medijima, ali i izjavama domaćih i stranih zvaničnika.
 
Ministarska rasprava će uslediti na temelju zahteva osam članica EU da se znatno snažnijim, savremenim visokotehnološkim i dodatnim novčanim sredstvima ojača već postojeće delovanje radne grupe Stratkom u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), koja je pre dve godine osnovana s ciljem da "razotkriva i potire neistine o EU, koje, kako EU veruje, širi Rusija".
 
U pismu čelnici EEAS Federiki Mogerini, šefovi diplomatija Hrvatske, Češke, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Švedske i Velike Britanije navode da se "u ovim vremenima punim izazova, širenje dezinformacija i propagande sprovodi veštije i snažnije nego ikad dosad".
 
"Mi vidimo nastojanja spoljnih činilaca da izazovu nepoverenje i nezadovoljstvo prema demokratskom poretku, da uvreže nevericu u Evropsku uniju, zajednicu s obe strane Atlantika i naše partnere, kao i da oslabe naše jedinstvo", kažu ministri osam zemalja Unije. 
 
Ocenili su da danas, "suočeni s nesmanjenom kampanjom dezinformacija treće strane i saglasno odlukama Evropskog saveta, hitno treba da se ojačaju kapaciteti EU Stratkoma, uključujući uspešnu Istočnu radnu grupu EU za strategijske komunikacije, kao i radne grupe Stratkom za Jug i Zapadni Balkan".
  • Обсервер

    27.10.2017 11:09
    Јака екипа
    Ма ко скупи овако јаку екипу, на челу са Хрватима ? Сами " Православци" Па, где су били, када нас је "Мазио" МИЛОСРДНИ АНЂЕО ? Дилетанти мисле да се све добија пропагандом и испирањем мозгова. Има нас на њихову жалост, који још нисмо испрани, што нема везе са конзервативизмом, јер нас нису убедили да су авангарда, нити да су правда. Познато нам је да њихова канцеларија у Београду, мора да оправда своје постојање, јер сисају добру лову. Тако можемо видети, по њиховим нарученим анкетама, како се јавно мнење изјашњава, све више за ЕУ, чак више од половине становништва. Само им још преостаје, да организују референдум, али им се не гризе кисела јабука. Овако остављају утисак газдама, да ипак нешто раде. ХВАЛА НА "БРИЗИ" ГОСПОДО КАТОЛИЦИ.
  • Građanin

    27.10.2017 09:20
    Znamo mi ko je ko
    EU prvo mora da shvati jednu stvar. Da su EU i amerika sami sebi najbolja ruska propaganda.
    Sećanje naroda je moćna stvar.
    Mešanje u unutrašnje stvari Srbije od strane EU i amerike je moćna stvar.
    Nikada nećete pobediti ovaj narod.
  • Lui

    27.10.2017 08:21
    Vest od 20. jul 2010: "Zbog kašnjenja u isplati poljoprivrednih subvencija i netačnih izveštaja o obradivim površinama, Rumunija treba da isplati Evropskoj uniji 22,7 miliona evra".

    Vest od 22. 05. 2016: "Britanska ministarka: Ako balkanske zemlje i Turska uđu u EU, doći će nam ubice, teroristi, otmičari..."

    Nobelovku Hertu Miler da ne spominjemo.

    Ruska propaganda nije potrebna. EU sama sebi nanosi zlo. Ugrožavaju je njene države članice, njeni nobelovci i njeni građani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija