Profesori prava: Kosovo nije izgubljeno sve dok ima Srba

Dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović izjavio je da "Kosovo nije izgubljeno dokle god ima srpskog stanovništva koje je spremno da se bori za svoja ognjišta", a na Srbiji je da osmisli kako da pomogne ljudima da tamo ostanu.
Avramović je na prvom u nizu okruglih stolova o unutrašnjem dijalogu o Kosovu u Palati Srbija, na kojem su učestvovali profesori prava sa univerziteta u Srbiji, rekao da smatra da je "fatalistička floskula" da je Kosovo izgubljeno.
 
"Nije dok ima 120.000 srpskog stanovništva. Možda je Kosovo manje izgubljeno od srpskog sela. Mi na Kosovu imamo stanovništvo i to je kapital i blago koje Srbija treba da neguje", ocenio je Avramović. Prema njegovim rečima, ostanak srpskog stanovništva na Kosovu je dug put koji podrazumeva niz malih koraka.
 
Kao jedan od tih malih koraka u jačanju srpskog etnosa i korpusa stanovništva u okvirima pravnih standarda, on je naveo rekonstrukciju, restituciju imovine, revitalizaciju svetinja i repatrijaciju odnosno vraćanje onih koji više nemaju svoja ognjišta. Avramović je istakao da ono što je Srbija mogla dobiti u vreme Slobodana Miloševića nije mogla u vreme Vojislava Koštunice i da, što vreme više prolazi, Srbija ima sve manji manevarski prostor kada je u pitanju Kosovo.
 
Dekan Pravnog fakulteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovići Vladan Mihajlović rekao je da je dobro što je država "još uvek dole" i da se nada da će tako i ostati.
 
"Država je izgubila neke poluge, prerogative vlasti, ali nije smak sveta. Nema vojske, policije, suda, ali dole je naš narod, mreža institucija i ne smemo da dignemo ruke", naveo je Mihajlović. Prema njegovim rečima, ustavna rešenja moraju Kosovo tretirati kao pokrajinu i šta god da se bude dešavalo u vezi sa izmenama Ustava, Srbi na Kosovu bi trebalo da računaju na neku vrstu "funkcionalne autonomije", odnosno više od lokalne zajednice, a manje od države.
 
Dekan Pravnog fakulteta na Univerzitetu Džon Nezbit Živko Kulić rekao je da je Beograd učinio mnoge ustupke po pitanju Kosova i da novih više ne bi smelo da bude.
 
"Ustupaka ne sme biti, posebno ne na račun teritorijalnog integriteta. Nikakva Evropska unija, fotelje... nisu vredni nijedne freske ni manastira na Kosovu i Metohiji", smatra Kulić. Kako je ocenio, Srbe sa Kosova bi trebalo stalno pomagati, jer "na Kosovu se ne brani samo Kosovo, već jug Srbije, Raška, Vojvodina..."
  • zvezdan

    18.11.2017 21:58
    milenkovvic
    Da nije zalosno bilo bi smesno...ko su ovi "eksperti"....i ovi predaju ustavno pravo...neki od njih su i dekani pravnih fakulteta...glumataju velike srbe pred Vucica i ostalu bratiju....sracunajte gospodo koliko je novca dato na Kosovo i gde odnosno kome je taj novac otisao...srpska zajednica na kosovu je mafijaska druzina i nista vise...glupo je trositi vreme novac i energiju ovog sirotog naroda na budalastine....neko gore dobro rece....e profesori sad pravac pristina pa objasnite albancima svoje idiotske stavove....u koje usput receno ne verujete ni vi sami...
  • ovdasnji vojvodjanin

    01.11.2017 12:43
    e sada dragi profesori,pravac pristina pa na trgu skenderbega ili klintona,objasnite albancima..
    puno srece !
  • профф

    01.11.2017 08:40
    дија.лог
    "није док има 120.000 становништва..."
    О чему Ви то професоре?
    Срба има на милионе у Америци, Аустралији и диљем света па ипак те територије нису нити могу бити наше.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija