Šest od 10 osuđenika ponovi delo po izlasku iz zatvora

Zamenik republičkog zaštitnika građana zadužen za zaštitu prava lica lišenih slobode Miloš Janković izjavio je da se osuđivane osobe posle izdržavanja zatvorske kazne teško prilagodjavaju životu van "rešetaka" pa se često vraćaju vršenju krivičnih dela.
Šest od 10 osuđenika ponovi delo po izlasku iz zatvora
Foto: Pixabay

"Po izlasku iz zatvora osuđenici su obeleženi, teško se prilagođavaju životu van zatvora, otuđeni su od porodice i prijatelja, nemaju lična dokumenta, posao i u uslovima siromaštva, vraćaju se vršenju krivičnog dela", rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je potrebno uvođenje probacijske službe koja bi vršila stalni nadzor i pružala podršku osuđivanim licima.

Profesorka Pravnog fakulteta u Kragujevcu Snežana Soković je rekla da se u Srbiji od 10 osuđenih lica čak šest vraća u zatvor zbog ponavljanja krivičnog dela. Ona je navela da u srpskom zakonodavstvu postoje solidna rešenja za postpenalni prihvat bivših osuđenika, a pravne norme predviđaju da se pravi poseban program postupanja za osuđenike.

"Zakon nalaže kazneno-popravnim zavodima da priprema za postpenalni prihvat počne najkasnije 30 dana pre izlaska osuđenika iz zatvora, a rad sa njima je poveren odeljenju za tretman i alternativne sankcije pri Upravi za izvršenje krivičnih sankcija", rekla je Sokovićeva.

Ona je ocenila da je suština da se različiti organi u lokalnoj zajednici uvežu u jedan sistem i da se omogući osuđeniku da nađe "neko svoje mesto" na slobodi, pronađe posao ili smeštaj.

"Moramo reći da to baš i ne funkcioniše, bez obzira što je sistem na normativnom nivou prilično dobro regulisan. Zato su potrebne aktivnosti koje ovu problematiku čine vidljivijom, da javnost uoči da je potrebno da se pomogne bivšim osuđenicima, a da se okolina oslobodi predsrasuda, u tom smislu da bivši osuđenik ne predstavlja nužno opasnost za zajednicu", rekla je Sokovićeva.

Koordinatorka Helsinškog odbora za ljudska prava Ljiljana Palibrk je rekla da je u najvećim zatvorima u Srbiji nedovoljan broj zaposlenih u odeljenjima za tretman koja treba da rade na psihosocijalnoj rehabilitaciji osuđenika dok traje izdržavanje kazne i pripremaju ih za izlazak iz zatvora i "susret" sa životom na slobodi.

"U odeljenju za tretman u zatvorima u Sremskoj Mitrovici, Zabeli i Nišu jedan zaposleni dolazi na 400 osuđenika, što znači da za 30 dana ne može sve ni da ih vidi, a kamoli da radi sa njima", rekla je Palibrk.

Ona je rekla da je poslednjih godina širom Srbije otvoreno 25 kancelarija za alternativne sankcije da pruže prvu pomoć onima koji su izašli iz zatvora.

"Nažalost, u njima radi samo 40 ljudi, pri čemu najveći broj kancelarija ima po jednog zaposlenog, a ako ima još jednog radnika, on trećinu radnog vremena provodi u kancelariji, a dve trećine vremena je zaposlen u zatvoru, što nikako nije dobro", rekla je Palibrk.

Ona je navela primer Holandije u kojoj u probacijskoj službi koja je u stalnom kontaktu sa osuđenim licima i pruža im prihvat i podršku po izlasku iz zatvora u povezivanju sa porodicom, traženju posla ili smeštaja, radi čak 2.500 ljudi.

  • Zivan

    08.11.2017 09:14
    Povraćaj bivših zatvorenika kriminalnom delu u SAD je i veći, u pojedinim južnjačkim državama iznad 80 odsto...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.