Plaćanjem karticom država ima uvid u svaki potrošeni dinar

U Srbiji svoje račune preko interneta plaća ukupno 1,7 miliona građana i firmi, što je rast od 67 odsto u tri godine.
Plaćanjem karticom država ima uvid u svaki potrošeni dinar
Foto: Pixabay
 Još brže se uvećava i broj onih koji svoje troškove podmiruju putem posebnih aplikacija na mobilnom telefonu. Od 2014. godine do danas, njihov broj je petostruko veći, mada još nije dosegao punih milion korisnika.
 
Platne kartice su pak postale svakodnevica onima koji imaju račune u banci. Njima se plaća sve - od hleba i mleka do skupih hotela, iako ovo prvo, prema svim istraživanjima, prednjači kada je reč o našoj zemlji.
 
Prednost bezgotovinskog plaćanja nije samo u komforu i izbegavanju čekanja u redovima. Štedi se vreme, ali i novac, pošto banke najniže provizije zaračunavaju upravo na onlajn plaćanja, jer tako i one imaju najniže troškove. Ipak, bezgotovinskom plaćanju najviše se raduje - država. Na taj način ima uvid u svaki potrošeni dinar. I ministar finansija Dušan Vujović sve češće ponavlja kako "keš hrani sivu ekonomiju".
 
- Srbija je daleko od ekonomije koja može da funkcioniše u potpunosti bez upotrebe keša, ali treba da težimo ekonomiji u kojoj će razuman broj ljudi koristiti elektronski način plaćanja - kaže ministar Vujović.
 
U predavanju studentima Fakulteta organizacionih nauka Vujović je naveo da je keš ekonomija rizična ekonomija.
 
- Nije ideja da se keš uništi, već da se pređe na elektronske tokove novca. Najveći deo sive ekonomije počiva na kršenju nekih zakona - splavovi, kafići, restorani, pekare, to su glavna mesta sive ekonomije. Mi treba da radimo najveći deo provera kroz kompjutere, sada to radimo peške i to je vrlo sporo i neefikasno - naglasio je Vujović.
 
Da bezgotovinsko plaćanje sve više zaživljava, pokazuje i statistika platnog sistema, koju vodi Narodna banka Srbije.
  • Bezbrižan

    14.11.2017 13:03
    @Ybrinuta
    Nemojte se brinuti.
    U stvari, svi znamo kuda to ide.
    Inače, baš je bio lep popust za prodaju 11.11 na svim sajtovima.
    Androidom upravljivi.
  • Zabrinuta

    14.11.2017 10:50
    Znaci narucis ogromni crni dildo i oma znaju gde ce to da ide.
  • Zastareo

    14.11.2017 09:22
    Nek, hvala
    Za svaku transkaciju prvo sazna amerika, pa tek onda NBS i onaj kome je plaćeno.
    Pozdrav za premijerkinog brata, kao verifikatora transakcija.
    Ne, hvala neću čipovanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.