Transparentnost: Zašto je Maja Gojković uputila Tijanin zakon vladi?

Transparentnost Srbija saopštila je da postoje brojne nedorečene informacije o "Tijaninom zakonu" kojim se traži uvođenje doživotnog zatvora za ubice i silovatelje dece i trudnica, ali i da je ostalo nejasno zašto je iz parlamenta taj nacrt upućen vladi.
Transparentnost: Zašto je Maja Gojković uputila Tijanin zakon vladi?
Foto: 021.rs
Transparentnost Srbija je navela da se svuda može pročitati da je predlog Fondacije "Tijana Jurić" za izmene Krivičnog zakonika kako bi se kazne povećale (sa sadašnjih maksimalnih 40 godina na doživotni zatvor) i ukinulo pravo na uslovni otpust, podržalo 158 hiljada građana. Međutim, u toj organizaciji navode da niko ne može pouzdano da zaključi šta predlog predstavlja u formalnom smislu, jer upravo od forme dokumenta zavisi kakve su obaveze državnih organa.
 
U TS su naveli da je dilema nastala oko toga da li je u pitanju narodna incijativa ili peticija, jer je ključna razlika o odnosu državnih organa prema predlogu. Peticiju državni organi ne moraju da razmatraju, za razliku od narodne inicijative.
 
Ukazali su da se na sajtu Fondacije govori o narodnoj inicijativi i da su svi rokovi za prikupljanje i proveru potpisa (bilo je potrebno 30.000 potpisa) ispunjeni u skladu sa zakonom i Ustavom, zbog čega mogu da zaključe da se pred Narodnom skupštinom našao predlog zakona, a ne tek ideja za razmatranje. TS je istakla da su nove dileme otvorene onog trenutka kada je predsednica skupštine Maja Gojković pozvala vladu da sa nadležnim ministarstvom analizira predloženi nacrt i utvrdi predlog izmena Krivičnog zakonika i uputi ga parlamentu na usvajanje.
 
"Ako bi bila u pitanju narodna inicijativa, predsednica Skupštine bi morala od Vlade da zatraži mišljenje o predlogu zakona, a ne da od Vlade traži da bilo šta fomuliše i da sama upućuje predlog. Naime, kad god zakon predloži neko drugi osim Vlade, Vladi se mora dati prilika da se o tome izjasni", saopštili su iz TS. Dodali su da se iz saopštenja predsednice parlamenta jasno zaključuje da je podržala inicijativu, jer je izričito i bezuslovno pozvala Vladu da predloži izmene Krivičnog zakonika. 
 
"Ako je tako, logično se nameće pitanje zašto Maja Gojković, kao narodna poslanica i diplomirana pravnica nije sama formulisala predlog za izmenu Krivičnog zakonika, nego traži od Vlade i Ministarstva pravde", upitali su iz TS. Transparentnost Srbija je ukazala da na ovom primeru možemo da se zapitamo koliko kao građani imamo na raspolaganju informacije o zakonodavnom postupku u slučajevima koji su znatno manje ili nisu uopšte medijski propraćeni.
  • Đorđe

    17.11.2017 13:04
    Baš Maja zečica zna nešto o pravu.
  • Zvonce

    17.11.2017 10:41
    Jel iko od va uopste obratio paznju da ova NVO kritikuje nesto sto je vec usvojeno?
    Tijanin zakon je naziv predloga usvojenog 2016 da se u potragu za maloletnim detetom krece odmah.

    Dalje jasno je naglaseno da je u pitanju narodna inicijativa,ne peticija.

    Ovi su se nalupali za sve pare koje godinama primaju a pokazali su elementarno neznanje i nepoznavanje onoga sto kritikuju. Ili srpski receno mislim da ce ceo nvo sektor puci od muke ako i ovo bude usvojeno i to samo iz principa. Jer oni godinama love u mutnom,uzimaju pare od donatora da bi dokazali da sistem ne radi a ispasce na kraju da im je jedan obican covek dva puta ukrao svu slavu i dokazao da sistem ipak radi.

    Kako vas bre nepismenjaci jedni,nije sramota vise.
  • Oprezan

    17.11.2017 09:24
    Ako zakon može pasti na ustavnom sudu zbog procedure pri donošenju, bolje ga ne donositi. A nažalost ovakvih jezivih zločina je bilo i kada su po pravilu dobijali epilog pred streljačkim vodom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.