Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći možda na proleće

Srbija bi na proleće mogla da dobije Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, o kojem se već više godina vodi javna diskusija, kako bi se utvrdilo ko će biti pružaoci te vrste usluge.
Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći možda na proleće
Foto: Pixabay
Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nema Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, rekao je član Radne grupe za izradu Nacrta tog zakona Saša Gajin na okruglom stolu u Nišu, povodom usaglašavanja zakonskog teksta. Gajin je izrazio nadu da bi Srbija na proleće mogla da dobije taj Zakon, čiji je cilj obezbeđivanje besplatne pravne pomoći za više od 800.000 građana Srbije, koji nemaju dovoljno sredstava da sebi angažuju advokate i branioce koji bi zastupali njihove interese.
 
Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći obezbeđuje pristup pravdi onim našim građanima, koji na drugi način ne mogu da dođu do nje, naglasio je on. Gajin je naveo da, kada se radi o organizacijama koje pružaju besplatnu pravnu pomoć, postoje nevladine organizacije, profesionalna udruženja, sindikati koji u kontinuitetu, pored advokata, već više od 15 godina pružaju pravnu pomoć i da se sada ta njihova aktivnost reguliše zakonom, što je najviše značajno u pogledu kontrole kvaliteta.
 
Darja Koturović iz Ministarstva pravde navela je da su ciljevi budućeg zakona da se omogući svakom licu delotvoran i jednak pristup pravdi, uspostavljanje sistema, uspostavljanje odgovornosti i kontrole kvaliteta, kao i Registra pružalaca tih usluga.
 
Ona je dodala da sva istraživanja govore o veoma velikom broju ljudi koji bi bili korisnici tog zakona i da to govori o velikoj potrebi da on bude usvojen, ne bi li se tim građanima omogućio minimum pravne pomoći. Okrugli sto je organizovalo je Ministarstvo pravde, uz podršku Multidonatorskog povereničkog fonda za podršku sektoru pravosuđa (MDTF-JSS) i Svetske banke.
  • Ustav član 67

    20.11.2017 15:53
    Već je u Ustavu utvrdjeno KO pruža pravnu pomoć ( pa i besplatnu). Advokati i Službe pravne pomoći pri opštinama
    Nema šta da se utvrdjuje ko pravnu pomoć pruža.
    Treba da se utvrdi ko može biti KORISNIK.
  • Gradjanin novosadski

    20.11.2017 15:43
    Taj delotvorni pristup pravdi finansiraju advokati o svom trošku godinama unazad.
    Branioce po službenoj dužnosti sudovi plaćaju sa višegodišnjim zakašnjenjima,bez kamate naravno .
    Trenutno je račun Osnovnog suda u Novom Sadu blokiran za iznos preko 1.860.000,00 dinara , jer časni sud ne plaća svoje obaveze prema advokatima koji besplatno brane sirotinju.
    Računi sa kojih se isplaćuju plate zaposlenima i sudijama je VAN BLOKADE odnosno zaštićen od poverilaca bilo koje vrste, pa i advokata - branilaca po službenoj dužnosti ili punomoćnika oštećenih ,koji imaju pravosnažna i izvršna sudska rešenja tog istog časnog suda da im se isplati novac .
    Platiće časni sud, ima kade....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija