Građani Srbije koji su radili u Rusiji moći će da vežu staž

Građani koji su radili u Rusiji, i kojima su poslodavci uplaćivali doprinose, moći će taj staž da povežu sa stažom u Srbiji, kaže ministar za rad Zoran Đorđević.
Građani Srbije koji su radili u Rusiji moći će da vežu staž
Foto: Pixabay
Đorđević dodaje da je to predviđeno Sporazumom o socijalnoj zaštiti koji je Srbija parafirala sa Rusijom. On je naglasio da je to otvoreno pitanje od 2010. godine, da nakon parafiranja Sporazuma sledi njegovo usvajanje u Rusiji, a nakon toga i zvanično potpisivanje. 
 
"To će biti pozitivna vest za sve građane koji su nekada radili u Rusiji, koji su uplaćivali doprinose u Rusiji, jer će sada moći da povežu staž sa stažom u Srbiji", pojasnio je Đorđević za RTS. 
 
Sporazum se ne odnosi, kako kaže, na rad na crno i dodaje da je sa ruskim kolegom pričao i o tome i da su se dogovorili da imaju "aktivnije kontakte" kako bi zaštitili građane Srbije koji u Rusiju odlaze da rade, a koji su zbog nepoznavanja procedura dovedeni u zabludu i rade na crno. 
 
Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o radu on je rekao da će u decembru biti izmenjena samo dva člana, a da kasnije slede detaljnije izmene koje će pratiti javna rasprava. 
 
"Izmene se tiču samo prijavljivanja radnika. Do sada je poslodavac imao obavezu da radnika prijavi u roku od tri dana, a sada će radnik od prvog dana morati da bude prijavljen", pojasnio je Đorđević.  On je dodao da prijava radnika sada ide brže i da nema razloga da se čeka tri dana. To je, kako je rekao, često zloupotrebljavano te kada se pojavi inspekcija i pronađe neprijavljenog radnika uvek je bio izgovor da je radnik taj dan počeo da radi. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija