Usvojen zakon protiv nekvalitetnih lekova

Skupština Srbije usvojila je Zakon o medicinskim sredstvima koji bi trebalo da onemogući ulazak "nekvalitetnih" i po korisnike nesigurnih medicinskih sredstava i kojim se stvaraju uslovi za izvoz medicinskih sredstava domaće proizvodnje u EU.
Usvojen zakon protiv nekvalitetnih lekova
Foto: Pixabay
Zakonom su propisane dodatne obaveze proizvođača i nadležnosti, kao i mehanizmi tržišnog nadzora koji će vršiti Agencija i inspekcija za lekove i medicinska sredstva Ministarstva zdravlja.  
 
Time će se onemogućiti ulazak falsifikovanih medicinskih sredstava sa drugih tržišta na teritoriju Srbije, a utvrđeno je da agencija ovlašćena da vrši priznavanje inostranih isprava.  
 
Iz Ministarstva zdravlja Srbije očekuju da se u prve dve godine primene ovog zakona smanji broj povlačenja medicinskih sredstava sa tržišta iz razloga defekta kvaliteta za 50 odsto.  
 
Zakon je inače usaglašen s propisima EU, čime se između ostalog stvaraju uslovi i za domaće proizvođače medicinskih sredstava za plasman njihovih proizvoda u zemlje Evropske unije i u druge zemlje sveta.    
 
Skupština je danas usvojila i dopune Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva kojim se precizira da podacima koji čine Integrisani zdravstveni informacioni sistem Srbije (IZIS) rukovodi Zavod za javno zdravlje.  
 
Usvojen je i finansijski ugovor Klinički centar/C kojim Srbija od Evropske investicione banke uzima kredit od 50 miliona evra za obnovu i modernizaciju četiri klinička centra u Srbiji - Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.  
 
Usvajanjem ovih zakona skupština je završila sednicu, koja je protekla mirnije nego prethodne.  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija