Isplata obeštećenja za oduzetu imovinu krajem 2018, već sad se zna da će biti nezadovoljnih

U decembru naredne godine treba da počne obeštećenje građana kojima je imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata.
Isplata obeštećenja za oduzetu imovinu krajem 2018, već sad se zna da će biti nezadovoljnih
Foto: Dragan Perišić
Obeštećenje se odnosi na one građane za koje ne postoji način da im bude vraćena imovina, kaže direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić. On je za Tanjug rekao da će obeštećenje biti u obveznicama, koje dospevaju u roku od 12 godina, a da je maksimalni iznos koji vlasnik oduzete imovine ili naslednici mogu da dobiju pola miliona evra, bez obzira na tržišnu vrednost imovine.
 
"Po slovu zakona u decembru 2018. godine treba da počne isplata obeštećenja. Mi smo u toku ove godine zajedno sa Poreskom upravom procenili imovinu koja ne može da se vrati i za koju će ići obeštećenje", rekao je Sekulić. Procenjena vrednost imovine je 13,6 milijardi evra, a Sekulić kaže da je zakonom predviđen fond za obeštećenje od dve milijarde evra i da je to maksimum koji država može da isplati. 
 
Vlada Srbije treba da donese koaficijent za obeštećenje po kojem će se obračunavati konkretni iznosi za isplatu bivšim vlasnicima. 
 
"Dve milijarde su ogroman novac. Vlada Srbije može da donese drugačiju odluku, ako proceni da u ovom trenutku naše finansije ne mogu da izdrže taj teret. Može izmenom zakona da se iznađe neko drugo rešenje, koje bi bilo prihvatljivije za naš budžet", pojasnio je Sekulić. 
 
On je dodao da niko neće ostati bez neke vrste kompenzacije, ali da sigurno neće biti svi zadovoljni, jer "nijedna država koja je radila proces restitucije nije uspela da uradi restituciju 100 odsto, odnosno da vrati koliko je oduzeto". 
 
Do sada je u postupku restitucije vraćeno oko 6.000 poslovnih objekata, stanova i kuća, gotovo 30.000 hektara poljoprivrednog i šumskog zemljišta i to samo u građevinskoj restituciji, dok je u crkvenoj restituciji vraćeno više od 50.000 poljoprivrednog i šumskog zemljišta. 
 
"Prva faza restitucije je pri kraju, to znači vraćanje u naturi, što je u režimu javne svojine što može da se vrati, vraćeno je. Na pragu smo sledeće faze, a to je postupak obeštećenja", naglasio je on. 
 
U Agenciju za restituciju stiglo je više od 86.000 zahteva samo u građevinskoj restituciji i do sada ih je rešeno 64 odsto. 
 
"Za pet godina očekujemo da sve prvostepene odluke budu donete i još dve godine je potrebno za drugostepene odluke", naveo je Sekulić i pojasnio da bi restitucija trebalo da bude završena za sedam godina, a da 2024. godine prestaje rad Agencije za restituciju. 
 
Srbija je jedina zemlja, dodaje, koja nije zabranila vraćanje imovine Nemcima, ali primećuje da je od "folksdojčera" stiglo malo zahteva. Time što nije zabranila vraćanje imovine Nemcima Srbija je, smatra, preuzela ogroman rizik, jer su sve zemlje u okruženju to zabranile. 
 
Vraćanje zemlje strancima u Makedoniji je zabranjeno potpuno, Hrvatska nema reciprocitet u poljoprivrednom zemljištu, Slovenija je dozvolila, pa ograničila vraćanje imovine, u BiH i nema restitucije, podseća Sekulić i dodaje da su svi nalazili načine da ograniče vraćanje imovine strancima. 
 
"Srbija nije zabranila vraćanje imovine strancima i dobro je što nije, jer nismo pretrpeli štetu zbog toga, a pokazali smo moralnu spremnost u odnosu na ostale. Srbija, koja nije bogata, dala je podjednake šanse svima", ocenio je. 
 
U Kraljevini Jugoslaviji, podseća Sekulić, živelo je 340.000 "folksdojčera", u čijem je vlasništvu bilo 600.000 hektara zemlje u Vojvodini.
  • ***

    26.11.2017 20:52
    @ Verica.canji
    Gospodjo, vi ako ste nezadovoljni, nadjite drugog supruga.
  • Gradjanka ovdašnja

    26.11.2017 20:04
    Dobar izgovor milijarde vredi
    Država da HOĆE mogla bi da vrati približno onome što je oduzela kada bi uvela SUPSTITUCIJU. To znači da umesto da poklanja NAŠU zemlju Arapima i Turcima i Nemcima vrati zakonskim vlasnicima.
    Time bi, ako ništa drugo uštedeli te ogromne dve milijarde u obveznicama!
  • Vraćaju oko 15%

    26.11.2017 19:07
    Da li ći iko biti zadovoljan?
    Država hoće da vrati 15% i da budemo zadovoljni kao da je vratila 100%.
    Izvinite gospodine Sekuliću, što smo tolko alavi i mislimo da kad se vrati 15% nečega, ostaje nevraćeno 85%.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija