Mreža za restituciju: Ozbiljne zloupotrebe sa građevinskim zemljištem

Mreža za restituciju u Srbiji uputila je zahteve nadležnim ministrima pravde, finansija, poljoprivrede, kao i samoj predsednici vlade, za preispitivanje propisa koji se tiču građevinskog zemljišta u državnoj svojini, koje je ujedno i predmet najozbiljnijih zloupotreba.
Mreža za restituciju: Ozbiljne zloupotrebe sa građevinskim zemljištem
Foto: Pixabay
U saopštenju se ukazuje da nepunih mesec dana pre isteka roka za podnošenje prijava državne imovine najveći broj korisnika ni posle više od 20 godina, i nekoliko puta produžavanih rokova, nije obavio tu svoju zakonsku dužnost, a mala je verovatnoća će to uraditi do 31. decembra 2017.
 
"Nadležnim ministrima i predsednici Vlade smo ukazali da su za potražioce oduzete imovine u restituciji, uvedena brojna ograničenja, rokovi, uslovi i kompleksne procedure kako bi dobili delić svoje imovine, koja je oduzeta tokom i nakon Drugog svetskog rata", piše u saopštenju.
 
Republička Direkcija za imovinu, nakon 20 godina postojanja, danas poseduje bazu podataka sa samo 135.000 jedinica popisanih nepokretnosti. Ilustracije radi, RGZ, koji je takođe zadužen za vođenje evidencije o imovini, poseduje bazu podataka u kojoj se nalazi skoro 25 miliona jedinica nepokretnosti, od kojih je značajan deo u javnoj, odnosno državnoj svojini, ukazuje se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.