Vukosavljević: I pevanje uz gusle kao srpska kulturna baština

Na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine našlo se srpsko kolo, međutim, Srbija planira da na tu listu uvrsti i pevanje uz gusle, rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.
"Mi smo pokazali da Srbija ima šta da ponudi svetskoj kulturnoj mapi, to je ohrabrujuće i treba da posluži kao podsticaj za dalje negovanje i čuvanje, naročito u etnomuzikološkoj oblasti", rekao je Vukosavljević.
 
Na pitanje da li će Crnogorci da se naljute zbog toga što Srbija planira da na Uneskovu listu uvrsti i pevanje uz gusle, Vukosavljević je napomenuo da je pevanje uz gusle bitna osobenost srpske kulturne tradicije. "To što je došlo do nekih političkih podela, to nije naš problem. Pevanje uz gusle je, takođe, deo identitetskog pevanja par ekselans. Tu činjenicu je još pre 200 godina na evropsku i svetsku kulturnu trpezu izneo Vuk Karadžić, a naše pevanje uz gusle i pesme uz njih zaprepastile su kulturnu Evropu tog vremena - Getea, braću Grim i druge", podsetio je Vukosavljević.
  • pajo patak

    08.12.2017 18:06
    ima još
    I sviranje k....
  • Blam

    08.12.2017 17:11
    Upravo toliko smrdija ima da ponudi svetu, sviranje uz gusle.
  • ivan s

    08.12.2017 16:50
    Ne bih se ja time hvalio...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.