Strankama u 2018. više novca iz budžeta

Političke stranke koje imaju poslanike u Narodnoj skupštini naredne godine podeliće oko milijardu dinara, što je za oko 75 miliona dinara više nego ove godine, odnosno 148 miliona više nego 2016. godine.
Strankama u 2018. više novca iz budžeta
Foto: 021.rs

Ova sredstva predviđena su za finasiranje redovnog rada partija, što znači da će Ministarstvo finansija svaki mesec prebacivati 86,5 miliona dinara strankama. Ova suma bi mogla i da poraste ako se bude išlo na vanredne parlamentarne izbore navode "Novosti", dodajući da u tom slučaju za kampanju se obezbeđuje dodatnih 800 miliona, kao i još 50 miliona dinara za štampanje glasačkih listića. Ovaj dodatni novac bi se obezbedio iz budžetske rezerve.

Najveći deo od milijardu dinara će otići naprednjacima koji su do sada dobijali 32 miliona dinara mesečno, a od januara će imati osam odsto više, odnosno oko 2,5 miliona dinara više. Sledeći na spisku su socijalisti kojima je do sada pripadalo oko osam miliona dinara, a potom SRS, DJB i DS. Iz budžeta trenutno pet miliona dinara dele Dveri i DSS, kao i SDS i LDP.

Strankama koje su, u međuvremenu, ostale bez nekih poslanika, kao i onima čiji su se poslanički klubovi raspali, novac neće biti umanjen jer se sredstva raspoređuju na osnovu rezultata na izborima, a ne na osnovu trenutnog broja poslanika.

Budžetom Srbije je za narednu godinu predviđeno i da se za rad Narodne skupštine obezbedi 2,1 milijarda dinara. Troškovi putovanja poslanika su umanjeni za 30 miliona i sada će iznostiti 150 miliona dinara. Smanjene su i neke druge stavke, kao što su popravke i održavanje, a veća su sredstva za rad zaposlenih, sa 275 na 288,7 miliona dinara.

  • Mile

    11.12.2017 14:53
    Znači, sada neće morati socijalni slučajevi da uplaćuju po 40.000 dinara stranci (kobajagi) već će se taj iznos obezbediti u budžetu. Blago nama.
  • ...

    11.12.2017 14:51
    A koliko se tek nevladine organizacije ugrade...
    Najbolje zanimanje biti lopov u Srbiji.
  • Završni račun

    11.12.2017 14:38
    Da biste usvojili budžet za 2018 morate imati preliminarni završni račun za 2017.Sve ostalo je prepisivanje cifri od prošle godine.Da biste uštedeli morate krenuti od sebe, a to znači prepolovite broj poslanika na 125, verujte mnogo ćete lakše donositi odluke, ovako samo smetate jedni drugima.Zdravstvo, školstvo, policija i vojska su važniji od političkih partija.Krenuti od realnih mogućnosti države tj od realnog kupovnog potencijala države (BDP) koji je 37 milijardi eura, onda odrediti sumu koja može da se troši na administraciju, pa onda odredito broj zaposlemih.Ovako sa 800000 od kojih je 400000 prekobrojnih je sve socijala iliti... udhupetikonja.Štampajte lovu ko i velika braća.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija