Godinama čekaju lek jer nadležni neće da preuzmu odgovornost za njegovo finansiranje

Nakon četiri godine borbe za lek, oboleli od mukopolisaharidoze tipa IV A (MPS IV A) ni ove godine neće dobiti medikamente jer novac za njega nije predviđen u budžetu za 2018. i nije utvrđeno ko odobrenje treba da donese.
Godinama čekaju lek jer nadležni neće da preuzmu odgovornost za njegovo finansiranje
Foto: Pixabay
Kako piše list "Danas", u Srbiji 13 osoba boluje od MPS IV A, a najstariji pacijent ima 29 godina. Bolest se prepoznaje već u prvim godinama života i nasledna je, a karakteriše je nedostatak enzima koji služi za razgradnju šećera u organizmu. Ukoliko se mukopolisaharidoza ne leči na adekvatan način, može dovesti do smrtnog ishoda.
 
U Americi i Evropskoj uniji postoji adekvatna terapija koja sprečava dalji progres bolesti u potpunosti, međutim za primenu takve terapije kod nas je prvobitno tražena registracija, navode iz Udruženja za pomoć i podršku osobama sa mukopolisaharidozom i srodnim lizozomskim oboljenjima.
 
"Reč je o terapiji koja nadoknađuje enzime u organizmu, dve godine smo izgubili samo čekajući na registraciju leka. Na kraju smo došli do idealnog rešenja, jer ova terapija je jako skupa, ali farmaceutska kuća je dala ponudu da u prvoj godini ona donira 60 odsto sredstava za finansiranje leka, dok bi država imala učešće samo od 40 odsto, zatim sledeće 55 odsto, a u trećoj godini 75 odsto. Problem je nastao jer niko ne želi da preuzme odgovornost i da potvrdi farmaceutskim kućama da će tako i biti. Republički fond za zdravstveno osiguranje ističe da je to u nadležnosti Ministarstva zdravlja, dok u Ministarstvu tvrde upravo obrnuto", naglašava za "Danas" zamenik predsednika udruženja Saša Ilić.
 
Nakon bezuspešnih pokušaja da se pronađe ko je odgovoran da donese odluku da li će terapija biti odobrena, udruženje se obratilo na 13 adresa institucija, između kojih i predsedniku Republike, predsedniku Vlade, Institutu Batut, kao i zaštitniku građana. Do sada su dobili samo odgovor od zaštitnika građana, ali formalan, da je njihov predlog zaveden i da će biti uzet u razmatranje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.