Huligansko nasilje se prećutkuje

Uprkos tome što je pre 14 godina usvojen Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama on se u praksi ne primenjuje.
Huligansko nasilje se prećutkuje
Foto: Pixabay
Kako piše Danas, iako to zakon eksplicitno nalaže, predstavnici Prekršajnog suda, tužilaštva i MUP-a nisu bili prisutni u sredu na stadionu FK Partizan, kada je došlo do nasilja u kojem je više lica povređeno. Prema saznanjima ovog lista, bezbednosne službe ne poseduju spiskove navijača, zbog čega primarna odgovornost za eskalaciju nasilja pada na teret pripadnika policije.
 
U toku jučerašnjeg dana hrvatski državljani koji su osumnjičeni za izazivanje nereda na 156. Večitom derbiju, izvedeni su pred Više javno tužilaštvo u Beogradu, kako bi dali iskaz. Za delo koje im se stavlja na teret zaprećena je kazna do 12 godina zatvora, pošto se radi o organizovanoj ekipi.
 
Bivši zamenik načelnika Državne bezbednosti Zoran Mijatović kaže da odgovornost za incidente, odnosno bezbednosni propust na stadionu podjednako snose i navijači i policija.
 
"Oni koji su vršili bezbednost ispred stadiona očigledno nisu dobro radili svoj posao. Sem njih, odgovornost snose i aktuelni političari koji su u tesnoj sprezi sa navijačima. Državna bezbednost nije imala spiskove huligana, vođa navijača i slično, jer njima treba da se bave organi javnog reda i mira, odnosno policija. Nasilničko delovanje huligana eskaliralo je devedesetih godina, u vreme ratova na teritoriji bivše Jugoslavije, ali i pojavom višepartijskog sistema", poručuje Mijatović za Danas i dodaje da su političari koji sede u upravama sportskih klubova upućeni u sva sportska događanja, ali i ona oko njih.
 
Za advokata Borivoja Borovića je ono što se desilo na stadionu Partizana još jedan pokazatelj simbioze između navijačkih grupa i predstavnika vlasti.
 
"Jasno je da navijači imaju podršku, pre svih, predstavnika izvršne vlasti. Pojedinci iz političkih partija žele da budu u dobrim odnosima sa vođama navijačkih grupa i ne žele da im se zameraju", navodi Borović. Njega eskalacija nasilja na tribinama podseća na 1991. godinu, kada su navijačke grupe bile instrumentalizovane od strane republičkih političkih elita.
 
Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama prvi put donet 2003. godine u međuvremenu je više puta dopunjavan, poslednji put 2013. i po svemu je sličan evropskim pandanima, i bez mnogo slabih mesta. Po članu 23 kazna zatvora od 30 do 60 dana i novčana kazna od 50.000 do 100.000 dinara predviđena je za bacanje predmeta u teren, upotrebu pirotehnike, pa čak iz skrivanje lica. 
 
Na poslednjoj utakmici Partizan-Zvezda zapaljeno je na desetine baklji, skoro na svakoj utakmici crno i crveno belih koristi se pirotehnika, policija ali i organizator uglavnom snimaju te događaje i jasno je da se zakon namerno ne primenjuje jer bi kažnjenih po hitnom postupku trebalo biti na stotine, prenosi Danas.
 
Ilija Životić, ekspert za bezbednost, smatra da je pominjanje hrvatske službe bezbednosti kao nekoga ko stoji iza nereda na derbiju klasičan brzopleti spin. 
 
"Time se, naime, želi amnestirati MUP Srbije od odgovornosti za nemila dešavanja. A nakon njih, svaka iole ozbiljna policija smenila bi načelnika odgovornog za javni red i mir odnosno odeljenja koje se bavi navijačkim grupama. Jednostavno morale su postojati informacije proistekle iz preventivnih mera koje bi dovele do sprečavanja incidenta. Sa druge strane, pominjanje hrvatske službe prebacuje krivicu na BIA jer upravo je ona nadležna za sprečavanje akcije stranih službi na teritoriji Srbije. Kako je onda moguće da njeni pripadnici nisu otkrili da su u Beogradu bezbednosno interesantna lica aktivirana od strane Hrvatske službe SOA", kaže Životić i pita kome je u interesu podizanje tenzija u regionu da bi se zataškala borba za prevlast na Južnoj tribini koja donosi niz "beneficija" na beogradskom asfaltu.
 
Jasno je da teški neredi na tribinama stadiona Partizana imaju mnogo širi kontekst, predistoriju i poentu od navijačkog pesničenja i da je njegovo osmišljavanje promaklo državnim službama, ali makar po propozicijama takmičenja deo odgovornosti morao bi da snosi i organizator meča. 
 
A reakcija kluba iz Humske, u čijem dvorištu su toliki ljudi prebijeni, upaljene na desetine baklji i bačeno nekoliko topovskih udara, svela se na TV nastup predsednika kluba Milorada Vučelića, koji tvrdi da je ovde reč "o maloj invaziji stranaca sa određenim zadatkom". I priznaje da je o tom "kriminalno-obaveštajnom planu, s ciljem da se posle insceniranog paljenja zastave razlupaju prostorije Partizana, da bi se to nasilje prelilo na ulice i destabillizovalo stanje u Beogradu" pre utakmice čuo od "čoveka koji obavlja državnu funkciju", ali ga nije ozbiljno shvatio, iako je upozorio navijače sa Juga na taj mogući scenario.
  • Pawlle

    17.12.2017 07:44
    Ukinuti fudbal
  • Kebab

    17.12.2017 04:15
    Budimo iskreni vandali su bili orudje svake vlasti od 1990 pa na ovamo. Spona politike, korumpiranih i narkomanskih politicara. bezbednosnih sluzbi, mafije itd
    Sve je to formiralo ovo drustvo, starlete, usmrkani tv magnati sa mrtvim maloletnicama po hotelima, promocija mafije, citulje, ubistva, itd. Ovde ima toliko sljama da se normalan covek ne vidi. Nista nema od jednolratne popravke nekog dela drustva - to ke samo mazanje ociju...
  • Драган

    16.12.2017 23:37
    Ово са фотографије је хулиганство?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija