Pašalić: Puna zaštita prava na našoj teritoriji, u školama 443 dece migranata

Srbija je od početka migrantske krize nedvosmisleno pokazala spremnost da svakom građaninu koji se nađe na njenoj teritoriji obezbedi uslove dostojne čoveka i punu zaštitu njegovih prava, ocenio je danas zaštitnik gradjana Zoran Pašalić.
Pašalić: Puna zaštita prava na našoj teritoriji, u školama 443 dece migranata
Foto: Pixabay
"Činjenica je da je kroz našu zemlju do sada prošlo više od milion ljudi i dece, i uprkos tolikom broju migranata izbeglica, human tretman i sva potrebna pomoć nikome nisu uskraćeni", izjavio je Pašalić povodom 18. decembra Međunarodnog dana migranata.
 
Pašalić je u saopštenju podsetio da u Srbiji trenutno boravi oko 5.000 migranata, od kojih je većina smeštena u prihvatnim centrima i centrima za azil, ali da i dalje ima onih koji svojevoljno borave van zvaničnih centara, iako u njima ima dovoljno mesta. 
 
"Prema deci migrantima Srbija vodi odgovornu politiku, što pokazuje i podatak da u ovom trenutku u školama širom Srbije nastavu pohađa 443 dece migranata, a Ministarstvo zdravlja obezbedilo je da sva prođu sistematski pregled", naveo je Pašalić.
 
Obavljajući poslove Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, Pašalić je naveo da je uputio veliki broj preporuka i naročitu pažnju posvetio potrebi uspostavljanja i unapređenja psihološke pomoći i podrške migrantima, budući da su na putu ka konačnoj destinaciji neretko izloženi različitim oblicima nečovečnog postupanja.
 
"U cilju praćenja položaja migranata koji se nalaze na teritoriji Srbije, predstavnici tog mehanizma su od početka ove godine obavili 35 poseta prihvatnim centrima za migrante, centrima za azil, graničnim prelazima, kao i raznim neformalnim mestima okupljanja migranata. U istom periodu upućeno je više od 50 preporuka za poboljšanje postupanja nadležnih organa, a naročita pažnja posvećena je žrtvama torture i maloletnim migrantima bez pratnje", dodaje se.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.