Zelena stranka: Strogo kontrolisati nemački Tenis

Zelena stranka danas je apelovala na Vladu, nadležna ministarstva i inspekcije da ne dozvole negativne posledice zarad stranih investicija, te da nemački uzgajivač svinja "Tenis", kao i svi domaći proizvođači, bude pod strogom kontrolom.

U ovoj parlamentarnoj partiji smatraju da, bez obzira na visinu ulaganja stranih investitora, prava radnika u Srbiji moraju biti prioritet posebno imajući u vidu činjenice koje se do sada znaju o najvećem nemačkom industrijskom uzgajivaču svinja.

"Deutsche welle je 2014. objavio tekst o nehumanom odnosu prema radnicima, po kome je ovaj uzgajivač poznat javnosti u Nemačkoj. Naime, pokrajinsko ministarstvo rada Severne Rajne-Vestfalije optužilo je kompaniju za iscrpljujuće radno vreme, "mutne" ugovore sa stranim radnicima i lošu zdravstvenu zaštitu zaposlenih. Ovaj uzgajivač se i 2008. godine našao u medijima kada je nemački javni servis "ARD“" objavio da firma sa oko 200 kamera nadgleda radnike i u toaletima i tuš-kabinama. Tada je Tenis platio kaznu od 80.000 evra. Nešto veću kaznu platio je nekoliko godina kasnije, tačnije 2011. godine kada je dokazano da Tenis u mešano mleveno meso stavlja znatno manje govedine nego što piše na pakovanju. Tada je ovaj poznati proizvođač platio kaznu od 2,89 miliona evra. Kao stranka, zalažemo se za povećanje stope zaposlenosti, ali ne možemo da se ne zapitamo zbog čega ovaj najveći nemački proizvođač mesa želi da napusti Nemačku i doseli svoje pogone u Srbiju", navode u Zelenoj stranci.

Ističu se i drugi problemi poput uticaja koji će ova velika industrija ostvariti na male proizvođače u Srbiji, ali i problem zaštite životne sredine.

"Među najvećim zagađivačima, nalazi se industrijski uzgoj životinja za proizvodnju mesa i mleka. Ovakav vid uzgoja, odgovoran je za 30% proizvodnje gasova efekta staklene bašte, oko 70% ukupne potrošnje vode i eksploataciju trećine obradivog zemljišta na globalnom nivou. A bez zdrave životne sredine, nije moguće proizvesti dovoljno zdrave hrane za sve. Samo u Srbiji, više od pola miliona ljudi je apsolutno siromašno i često gladno. Tragičan je podatak Banke hrane da u riziku od apsolutnog siromaštva živi trećina dece u našoj zemlji. U tom kontekstu, Zelena stranka još jednom, kao minimum aktivnosti pojedinca u borbi protiv ovog zla, ističe važnost zdrave životne sredine i poziva sve građane da vode računa o prirodnom okruženju. To nije apsolutno rešenje problema, ali je prvi od milion koraka kako više ne bi bilo gladnih u našoj zemlji".

  • Anita

    21.12.2017 15:07
    Ovo je zaista sjajna vest u jednoj velikoj crnoj vesti zapravo.
    Nadam se da se neće ostvariti najcrnji scenario u ovom slučaju...
    Drago mi je što se neko konačno bavi pitanjem uticaja ovakvih industrija na ekologiju. To je ozbiljna tema.
  • PERICA ###

    21.12.2017 09:54
    IZGLEDA I SKUPŠTINSKA KUHINJA
    Staro Meso!
  • novosađanin

    21.12.2017 06:41
    pik
    Ovih dana u Hrvatskim medijima osvanuo naslov da su radnici progovorili, u njihovom velikom PIK-u stizalo staro meso iz uvoza koje je prerađivano u suhomesnate proizvode. Ako se se sećate skoro jedna domaća mesna industrija našla se u središtu skandala kada je jedan radnik progovorio i videom dokumentovao šta se radi sa starim i neupotrebljivim mesom . Jedan poznavalac prilika u mesnoj industriji je javno izjavio na TV kada jednom dozvolite uvoz starog i nepotrebljivog mesa, onaj koji bi se pridržavao pravila mogao bi da stavi katanac u bravu. Dakle ovo je kod nas masovna pojava u mesnoj industriji niko ne proizvodi sveže meso u onoj količini u kojoj joj izlazi produkcija prerađenog mesa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.