PISA testiranje počinje 16. aprila, učestvuju 222 škole u Srbiji

Najveće međunarodno istraživanje u oblasti obrazovanja, PISA testiranje počinje 16. aprila, a zadatke iz čitalačke, matematičke, naučne i finansijske pismenosti rešavaće oko 8.000 petnaestogodišnjaka iz 222 škole širom Srbije.
PISA testiranje počinje 16. aprila, učestvuju 222 škole u Srbiji
Foto: Pixabay
Sredstva za PISA testiranje obezbeđuje Ministarstvo prosvete, a realizuje Institut za psihologiju, prenosi RTS.
 
Navodi se da će rezultati, koji se očekuju krajem 2019. godine, pokazati stepen funkcionalnosti obrazovanja u Srbiji, kao i šta treba promeniti kako bi se postigli željeni standardi.
 
U prvih deset zemalja sa najboljim rezultatima nalaze se Singapur, Japan i Estonija, a među najlošijima Dominikanska Republika.
 
"Da li kokoški treba da se daje aspirin" i da li je moguće da čovek odveze auto do prodavnice - samo su neka od pitanja na probnom PISA testu koji su prošle godine imali učenici Medicinske škole na Zvezdari. Uskoro ih očekuje novo testiranje, a utisci sa prošlogodišnjeg su različiti.
 
Anketirani učenici su rekli da su dobili pitanja iz srpskog jezika i iz finansija, što je zadalo najviše problema.
 
"Bila su pitanja o Nikoli Tesli i njegovom odrastanju. Zanimljivo pitanje je bilo u vezi sa mlekom, koliko je koncentracija masnih naslaga u mleku", kazao je jedan od učenika.
 
Drugi učenik ocenio je da "test nije zahtevao puno razmišljanja".
 
Navodi se da na PISA testiranju učestvuju petnaestogodišnjaci, a u Srbiji su to uglavnom učenici prvog razreda srednje škole.
 
"Ovo testiranje je dobro za praćenje efikasnosti našeg školskog sistema i ispituje koliko su znanja i veštine koje učenici stiču u školskom sistemu primenjivi u praktičnom životu, odnosno koliko su funkcionalni, što je i osnovni smisao postojanja škole", kaže pedagog u Srednjoj medicinskoj školi u Beogradu Jasmina Pavićević.
 
Testiranje neće biti organizovano u svim školama u isto vreme, ali će zadaci biti isti.
 
"Škole mogu u periodu od 16. aprila do 28. maja da izaberu datum koji njima najviše odgovara za testiranje, pod uslovom da testitaju sami. Ukoliko im je potrebna pomoć u kompjuterima onda se dogovaramo oko datuma testiranja. Ali načelno škole biraju datume kada će u njihovim školama biti testiranje", kaže kordinatorka Nacionalnog saveta za praćenje PISA istraživanja Dragica Babić Pavlović.
 
Navodi se da su, prema novom zakonu, škole u obavezi da učestvuju u međunarodnim istraživanjima.
 
"Učešće škola, pre svega se misli na srednje škole, u međunarodnim istaraživanjima je obavezno da se ne bi desilo da neke škole odbiju učešće, jer za potrebe ovako velikog istraživanja, reprezentativnost uzorka je najbitnija", istakla je Gordana Kosanović iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
 
PISA testiranje se sprovodi u celom svetu na svake tri godine, a Srbija učestvuje od 2001. Na testu 2012. srpski đaci nisu se baš proslavili pošto su zauzeli 43. mesto u konkurenciji od 65 zemalja, dok 2015. godine, zbog nedostatka finansijskih sredstava, Srbija nije ni učestvovala u istraživanju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija