Kada se overi ugovor u banci, uzalud žalba

Građani koji su se dvoumili da li da tuže banku zbog naplaćenih provizija za obradu kredita, tek sada nemaju odgovor na svoje pitanje.
Kada se overi ugovor u banci, uzalud žalba
Foto: Pixabay
Dok ih udruženja potrošača pozivaju da tuže, a banke upozoravaju da je to zaludan posao, sudovi donose različite presude - neki u korist građana, drugi u korist banaka. Dodatnu zabunu unela je izjava prvog čoveka Vrhovnog kasacionog suda. Ono što je pre tri dana protumačeno da sigurno ide naruku dužnicima - danas već izgleda suprotno.
 
Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević rekao je u petak da nedavna odluka VKS u kojoj je izrazio stav da troškovi obrade kredita ne mogu biti sastavni deo elemenata ugovora o kreditu ne sprečava banke da tu odredbu unesu u ugovor, ali da je moraju predočiti građaninu. Od građanina zavisi da li će prihvatiti takav ugovor.
 
"U tom slučaju, ako ja kao građanin prihvatam takve uslove - ugovor je zakon za stranke", kaže Milojević.
 
U izjavi za Novosti on objašnjava da banke ne mogu da tvrde da je provizija obavezni elemenat ugovora.
 
"Obračun troškova obrade kredita nije obavezan elemenat ugovora, jer obavezne elemente propisuje Zakon o obligacionim odnosima, a u njemu troškova obrade nema. Presuda koju je doneo VKS kaže upravo to. To ne znači da banke u ugovoru ne mogu da navedu obračunavanje troškova. Ugovor je zakon među strankama, ali samo pod uslovom da su obe strane upoznate sa svim elementima ugovora i da se saglase",  kaže za Milojević.
 
Tri dana ranije, predsednik VKS je Tanjugu izjavio bi nižestepeni sudovi trebalo da poštuju odluku ovog suda da taksa za obradu kredita ne bi trebalo da bude elemenat ugovora.
 
Da banke neće odustati od naplate troškova obrade kredita, poručio je i sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić. Dugalić je odgovarajući na pitanje "Novosti" istakao da je obaveza banke samo da upozori klijenta o uslovima takve pozajmice.
  • Kao u Evropi

    19.03.2018 09:44
    @ Mungos
    Neka bude onda i iznos kamate!
    U Evropi možda plate obrau kredita i slično, ali im je kamata deset puta manja po kreditima.
    Kod nas su kamate po evropskim standardima više nego zelenaške.
    Ako ćemo kao u Evropi, neka bude SVE kao u Evropi i bankarska kamata i prosečna plata.
  • autošovinizam

    19.03.2018 08:59
    Svaki ugovorni odnos mora biti u zakonskim okvirima. Bilo šta potpisano izmedju dva fizička ili pravna lica ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo ukoliko je u suprotnosti sa zakonom. Problem kod nas je što se zakoni primenjuju vrlo selektivno i delimično od slučaja do slučaja. Kod nas sudovi jednostavno neće da pravilno protumače i primene zakon. Ukratko nema reda u banana državi koja je uvek i u svakoj prilici biti uperena protiv svojih gradjana.
  • Nau Čen

    19.03.2018 08:38
    Expertkinja
    Mislim da bi ona expertkinja, koja je "doktorirala" na Fa*usu, morala da se oglasi i utvrdi kolika je cena "obrade kredita" i da to predoči građanima.
    Zna se dobro u svih 30-tak banaka postupak obrade šta podrazumeva i koliko košta. Kao za hleb i mleko, ne može ofrlje kako koga uhvati.
    Dalje, banke bi morale kao obavezno da dostave klijentu i primer ugovora pre potpisivanja istog, te da se ne može overiti ni potpisati najmanje tri dana pre uručenja primera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.