Pripadnici Vojske pokušali da izbace građane iz napuštenog vojnog objekta pretvorenog u društveni centar

Zaposleni u Vojsci Srbije pokušali su danas da izbace iz napuštenog objekta u vlasništvu vojske u Ulici cara Uroša u Beogradu grupu građana i aktivista, koja je u tom prostoru za vikend otvorila društveni centar "NNK"
Kako prenosi Insajder.net, aktivisti smatraju da je bolje da zgrada bude korištena u interesu zajednice, nego da stoji prazna i zapuštena, dok u Ministarstvu odbrane ističu da su aktivisti ušli u objekat neovlašćeno, kao i da ministarstvo neće biti odgovorno ako se neko povredi s obzirom da je zgrada u lošem stanju.
 
Predstavnik grupe građana Nikola Radivojević kaže za Insajder da je još juče u taj objekat došla vojna i regularna policija koja je zatražila da prekinu radove i da napuste zgradu. Pošto oni to nisu učinili, rano jutros došla je tročlana delegacija vojnika u civilu koji su od njih zatražili da napuste zgradu, a potom i ljudi koji su se predstavili kao zaposleni u vojnom kompleksu Dedinje.
 
"Njima je očigledno počelo da smeta kako neko samo svojim golim rukama i bez naročitog novca, uspeva da uradi nešto dobro i korisno za zajednicu. Ova zgrada je bila sistematski devastirana, mi smo izbacili ogromne količine otpada i, konačno, uneli nešto života u nju", kaže Radivojević za Insajder.
 
Radivojević za Insajder ističe da su građani počeli da sređuju taj objekat kako bi u njemu otvorili novi društveni centar "NNK" koji bi okupljao ljude koji se bave umetnošću, obrazovanjem, kulturom i socijalnim i radničkim pravima.
 
"Ovo će biti prostor ne samo za mlade, već za sve generacije, a koji ne mogu ili nemaju gde da zadovolje svoje ambicije i potrebe. Takođe, ovo je pokušaj i da se to uradi mimo učešća tajkuna i drugih interesnih grupa", dodaje on.
 
Nasuprot tome, Ministarstvo odbrane je saopštilo da je grupa od 30-ak osoba koje su se izjasnile kao članovi organizacije "Društveni centar NNK" juče su neovlašćeno upale u Vojni samački hotel "Dorćol". U saopštenju se navodi da je u pitanju "neperspektivni vojni objekat" koji se nalazi u Master planu vojnih nepokretnosti, a koji "nije dugo godina korišćen niti adekvatno održavan".
 
"Vojna policija je preduzela mere u okviru svojih nadležnosti, upozorila osobe koje su neovlašćeno ušle u napušteni vojni objekat i sa svim činjenicama upoznala nadležnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu", navodi MO.
 
Oni dodaju i da "imajući u vidu loše stanje objekta" postoji velika opasnost od "urušavanja pojedinih prostorija objekta, kao i mogućeg povređivanja osoba koje se tu nalaze".
  • hm

    18.04.2018 10:21
    Za ove sto govore "to je nase, mozemo svi mi da koristimo" - tu nismo upali mi, nego jedna ORGANIZACIJA. Ti i dalje tu ne bi imao pristup, osim ako se ne bi uclanio u organizaciju, a to znaci vec da nije od svih nas, nego onog ko se prvi nelegalno uvalio u tudju imovinu.
  • Nemanja

    17.04.2018 17:30
    Skupila se ekipa balvanoida da priča o pucanju i izbacivanju radi zaštite svojine zapuštene i razrušene državne svojine, samo zato što je u pitanju vojska na koju im se još jedino diže pažuljica. A ovamo veličaju Šešelja koji je izbacivao ljude iz njihovih domova po Vojvodini zato što nisu dovoljno Srbi. na svu sreću, takvi najmanje smeju da dignu dupe i da ispunjavaju svoje pretnje.
  • AA

    17.04.2018 17:19
    @precan
    A ne, ja necu cutati. Uvek cu reci sta mislim koliko god ti i tebi slicni pretili. I izmisljali.
    Nemam ja nikakvu moc ali ces moj glas uvek cuti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.