Pobunili se zbog previše srpskih kompanija na sajmu u Prištini

Klub proizvođača Kosova zatražio je od kompanija sa Kosova da bojkotuju učešće na međunarodnom sajmu Priština 2018. zbog učešća 70 kompanija iz Srbije.
Pobunili se zbog previše srpskih kompanija na sajmu u Prištini
Foto: 021
"Klub izražava nezadovoljstvo zbog toga što se pare kosovskih poreskih obveznika koriste za promovisanje srpskih kompanija na Kosovu, odnosno Sajmu Priština 2018. koji organizuje Privredna komora Kosova", navedeno je u saopštenju. 
 
Dodaju da posle 19 godina od okončanja rata, nijedna kompanija sa Kosova nije pozvana da učestvuje na nekom sajmu u Srbiji, dok je na ovogodišnjem sajmu od 174 kompanija 70 iz Srbije. 
 
U saopštenju se ukazuje na navodne brojne barijere koja Srbija postavlja kosovskim proizvodima, neostvarivanje sporazuma o energetici, odnosno blokada koju Srbija postavlja Kosovu u vezi sa interkonekcijom. 
 
Na poziv na bojkot Kluba proizvođača, reagovala je Privredna komora Kosova (PKK), koja je ocenila da je reč o "napadu bez presedana i lažnim patriotama". PKK je ocenila kao dezinformaciju da se sajam organizuje sredstvima kosovskih poreznika i da kosovski proizvođači nisu imali poziv za učešće na sajmu. Dodaju da je poziv za učešće na sajmu dobilo 16.000 kosovskih preduzetnika, članova PKK. Privredna komora Kosova je navela i da većina članova Kluba proizvođača ima srpske putne isprave. 
 
Privredna komora Kosova je ocenila neprihvatljivim učešće samo jedne kompanije iz Albanije na sajmu, na šta je reagovao ambasador Albanije na Kosovu Ćemajlj Mindjozi ocenom da PKK nije izvršila potrebnu organizaciju i nije upoznala preduzetnike iz Albanije o održavanju sajma. 
 
Mindjozi je rekao da ne stoje ocene predsednika Privredne komore Kosova Safeta Gržaljija da je izgubljeno poverenje Kosova i Albanije u biznisu. 
 
"Oni koji su organizovali ovu aktivnost trebali su da vode računa o vremenu, trebali su da preduzmu mere na obaveštavanju (albanskih) kompanija i drugo, jer ne stoji da kompanije iz Albanije ne žele da učestvuju (na sajmu)", kazao je Mindjozi. 
 
Na 19. Međunarodnom sajmu privrede u Prištini, koji se održava od 18. do 21. aprila, od 174 kompanija učesnica 70 je iz Srbije. 
 
"Učestvuje 88 domaćih i 86 stranih preduzeća. Iz Srbije imamo 70, iz Austrije šest, iz Turske, Italije i Nemačke dve, a iz Češke, Švajcarske i Albanije po jednu", rekao je predsednik PKK na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljeno organizovanje sajma.
  • Mandzukic Darko

    18.04.2018 18:27
    Komentar
    Pa nek legalizuju prodaju narkotika I imace gomilu kompanija sa Kosova. To je I inace osnovni biznis Albanaca. Tako su finansirali lobiranje un svim medjunarodnim organizacijama. Prosto.
  • Cocco

    18.04.2018 11:44
    Koliko ja o tome znam, prostor za izlagaće na sajmu se daje u zakup. Tj. uzimaju se novci za to. Sajam od toga živi!
    Što više izlagača, veći priliv love sajmu. Ima li potrebe za više prostora od raspoloživog, stupa još jedan ekonomski zakon na snagu. Zakon ponude i potražnje, a onda cena iznajmljenog kvadrata skače.
    Dakle: "Učestvuje 88 domaćih i 86 stranih preduzeća. Iz Srbije imamo 70, iz Austrije šest, iz Turske, Italije i Nemačke dve, a iz Češke, Švajcarske i Albanije po jednu"… I šta će ostati od sajma, bez tih 70 iz Srbije?
  • комша

    18.04.2018 11:04
    Ксенофобични болесници!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija