Upravnicima zgrada zarada od 80, pa sve do 1.000 dinara po stanu

Do sada je registrovano 678 profesionalnih upravnika zgrada, a više od 800 je obučeno za taj posao. U Privrednoj komori kažu, trebalo bi da ih je više.
Upravnicima zgrada zarada od 80, pa sve do 1.000 dinara po stanu
Foto: 021.rs
Svega 10 odsto zgrada u Srbiji opredelilo se za profesionalnog upravnika. Njegova zarada varira. Od toga da li radi kao privredno društvo ili kao samostalni preduzetnik, u kojoj lokalnoj samoupravi, o koliko stanova brine, ali i od umeća pregovaranja, prenosi RTS.
 
U Beogradu upravnik može da zaradi po stanu i do 1.000 dinara, u nerazvijenim opštinama 80 dinara.
 
"Očekujemo da profesionalni upravnik dođe da zameni sijalicu ili da održava same popravke u stanu, međutim to nije posao upravnika. Njegov posao je da pripremi plan održavanja u smislu sagledavanja načina za ostvarivanjem prihoda za zgradu i pokriće određenih troškova", kaže Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije.
 
Najčešće, pokazuju istraživanja, stanari ne znaju šta su tačno ostali troškovi.
 
"Konkretno mislim na specijalizovanje službe gradsko-stambeno, vojno-stambeno, čišćenja koje zgrada i ulaz plaća", kaže Dušan Uzelac, urednik portala "Kamatica".
 
Nije retkost, naročito u velikim stambenim zgradama, da neki od komšija ne žele da učestvuju u plaćanju troškova održavanja zgrade. To znači manje novca za popravku lifta, fasade, krova.
 
"Kamatica" je istraživala da li se i na koji način, takve komšije mogu "ubediti" da ravnopravno učestvuju u raspodeli troškova, a šta se dešava ako oni to ipak ne žele.
 
"Pravno je moguće ako svi stanari ne plaćaju ono što je dogovoreno na skupštini stanara, suočavaju se i sa mogućim tužbama i izvršiteljem. Moguće je da ako neko nije plaćao održavanje ulaza, a svi stanari su dali novac, moguće je da se protiv tog komišije pokrene postupak i pošalje izvršitelj kako bi prinudno naplatio iznos koji duguje", kaže Dušan Uzelac.  
 
Rok za upis zgrada u registar istekao je polovinom decembra prošle godine. Zgradama koje to nisu učinile dat je rok da se opredele - ili upravnik među komšijama profesionalni upravnik i zgrada upiše u registar. 
 
Zakon o stanovanju predviđa kazne od 50.000 do dva miliona, ako stambena zajednica nije izvršila svoju obavezu.
 
Inače, kako je 021 pisao, u Novom Sadu je lokalna vlast osmislila način da delatnost komunalne policije delimično prebaci na upravnike zgrada, što je izazvalo revolt i reakciju opštinskog Zaštitnika građana. Detaljnije o tome čitajte OVDE.
  • kimi

    23.04.2018 21:35
    @Teča

    Izvini, al koja budala zeli da za 2700din mesecno kao nadoknada, trckara od ustanove do ustanove, da potpisuje ugovore u ime ulaza sa nekom firmom za popravku neceg itd itd ... danas sutra upadne ni kriv ni duzan u neku nevolji .. i to za 2700din??.. Komsa ti je retard na kub ..prenesi mu slobodno.
  • Nella

    23.04.2018 08:59
    Prazna naklapanja
    Medji kod nas, kao i komentatori, mogu lupetati i izmišljati šta god žele u nameri da građane obmanu i uvere u "istinu".
    Sa "licenciranim upravnicima" je puka izmišljotina i reket vlasti i privredne komore! Jadno je uopšte što se privredna komora bavi tim stvarima. O tome mediji ni jednu kritičku stvar nisu rekli...a smatraju se novinarima!
    Spinuje se iz nekakvog udruženja da je cena održavanja od 80-1000 dinara??? Da je to "stvar dogovaranja"??? E pa nije tako!!! Zna se šta upravnik radi i koja su njegova ovlašćenja i zaduženja, naučena na 5-to dnevnom kursu! Vrednuje se kao i većina poslova tehničara i zanatlija, knjigovođa, spremačica... Može delimično varirati 10-20%, ali više od 1000% je čista izmišljotina i glupost. "Posao" od dva-tri obilaska mesečno i konstatovanje neispravnosti, ne može da košta kao posao IT stručnjaka. Glup je svako onaj ko daje više od 40 eura mesečno PO OBJEKTU sa 30-40 stanova! Ne nasedajte na spin i lažiranje!
  • alex g

    23.04.2018 08:42
    @Teca
    Evo kod mojih roditelja su smestili dotadasnjem upravniku optuzivsi ga za proneveru da bi namestili svog snsovskog upravnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.