Dačić: "Za dom spremni" u Jasenovcu incident bez presedana

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je incident sa zastavom na kojoj je ispisan ustaški pozdrav "Za dom spremni!" u Jasenovcu bez presedana u modernoj Evropi i očekuje da hrvatsko rukovodstvo to bezuslovno osudi.
Dačić je rekao da se nigde i nikad u Evropi nije desilo da se tako nešto dogodi.
 
"Zamislite da li je moguće da se prilikom komemoracija u Aušvicu ili Mathauzenu pojavi transparent sa nacističkim pozdravom `Zig hajl`?! Očekujemo bezuslovnu osudu od hrvatskog rukovodstva, a ne relativizaciju događaja, koja u stvari znači relativizaciju zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima. Takve osude nema, naprotiv, ustašama se podižu spomenici i nazivaju ulice i trgovi njihovim imenima", ukazao je Dačić.
 
On je rekao da sa ustašama i njihovim zločinima niko nije uporediv.
 
"Svako treba da osudi svoje zlo i samo tako se mogu graditi dobrosusedski odnosi. Zabrana ulaska u Hrvatsku ministru odbrane Aleksandru Vulinu je takođe čin bez presedana u Evropi. Srbija će odgovoriti, ali mi i dalje smatramo da je mnogo bolje tražiti zajedničke interese Srbije i Hrvatske, jer su naši odnosi od ključnog značaja za stabilnost celog regiona", poručio je Dačić u izjavi za Tanjug.
 
Uoči komemoracije u Spomen parku Jasenovac, dvojica muškaraca koji su se predstavili kao HOS-ovci, u mestu Jasenovac razvili su zastavu HOS-a sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni!".
 
Hrvatska policija: Nismo zabeležili da je razvijena zastava HOS-a
 
Iz Policijske uprave sisačko-moslavačke saopšteno je da policija nije zabiležila da je na području Jasenovca niti na području obeležavanja komemoracije razvijena zastava HOS-a.
 
"Policijski službenici nadležne policijske uprave sisačko-moslavačke nisu tokom današnjeg dana na području mesta Jasenovac niti na području obeležavanja komemoracije evidentirali događaj tokom kojeg bi bila razvijena zastava HOS-a. Takođe, napominjemo da takav događaj policiji nisu dojavili ni građani", navode u saopštenju. Iz policije navode da će, tragom fotografije objavljene u medijima, proveriti sve okolnosti u kojima je fotografija nastala.
  • Futog

    23.04.2018 06:23
    Www
    Bar su svoju budalu priveli!
  • xxx

    22.04.2018 21:54
    kome to smetaju tenkovi u novom sadu...
  • Zoxx

    22.04.2018 20:36
    @Johny O. sprdaj se, ali bice i to. Neke stvari, neke drzave, neki ljudi, jednostavno ne treba da postoje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija