Građani nemaju novca za preglede kod privatnika i ne veruju da će im RFZO refundirati troškove

Nedostatak termina, pokvareni aparati i nedostatak reagenasa najčešći su razlozi zbog kojih građani prošle godine nisu mogli da urade specijalističke preglede u državnim ustanovama.
Građani nemaju novca za preglede kod privatnika i ne veruju da će im RFZO refundirati troškove
Foto: Pixabay
Nemogućnost kliničkih centara i bolnica da pruže ove usluge koštalo je državu skoro četiri miliona dinara, koliko je Republički fond za zdravstveno osiguranje isplatio građanima koji su, u skladu sa Pravilnikom o načinu i postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, uradili potreban pregled u privatnoj praksi i refundirali troškove.
 
Međutim, problem nije u iznosu koji je RFZO isplatio, već u komplikovanoj proceduri da se uopšte dođe do refundacije troškova, pa čak i do potvrde da pregled ne možete da obavite u propisanih 30 dana. Naime, otežavajuća okolnost za građane ogleda se u činjenici da iz svog džepa plaćaju privatne preglede, strepeći da kasnije ni neće moći da povrate svoj novac u RFZO - koji će možda odbiti zahtev za refundaciju.
 
Selektivno tumačenje propisa
 
Kako je 021 nedavno pisao, nekoliko vojvođanskih opštih bolnica, ali i Klinički centar Vojvodine, nisu izdale nijednu potvrdu pacijentima da mogu da se leče u privatnoj praksi uz mogućnost refundacije troškova, što im je zakonska obaveza. Time su nanele štetu zdravlju građana Vojvodine.
 
Reč je o pravilniku koji propisuje da je bolnica dužna da zakaže specijalističko-konsultativni i dijagnostički pregled za koji nije propisano utvrđivanje liste čekanja najkasnije u roku od 30 dana od dana javljanja zdravstvenoj ustanovi sa lekarskim uputom - ukoliko pregled nije hitan i ako se u zdravstvenoj ustanovi ne može obaviti odmah po javljanju na pregled. Refundacija troškova postoji za: laboratorijske analize, rendgen, ultrazvuk, medicinsku rehabilitaciju i druge specijalističke i dijagnostičke preglede.
 
Osim što je Pokrajinski zaštitnik građana već konstatovao u istraživanju da je skoro nemoguće doći do potvrde za pregled u privatnoj praksi, a na osnovu koje bi se refundirali troškovi, ustanovljeno je da ogroman procenat ispitanika ne veruje Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, sumnja da će dobiti bilo kakav novac, a situaciju otežavaju i dugi redovi ispred filijala i nemogućnost da se izdvoji dovoljno vremena za čekanje ispred šaltera.
 
Kako za 021 navode u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, najčešće usluge za koje su podnošeni zahtevi u 2017. godini su laboratorijske analize, dijagnostika (RTG, UZ, dopler, EMNG, gastroskopija, kolonoskopija) i specijalistički pregledi. U 2017. godini, filijalama RFZO na nivou Srbije podneto je 1.060 zahteva za refundaciju troškova plaćene zdravstvene zaštite koja nije mogla biti pružena u roku od 30 dana. Od tog broja, 910 zahteva je usvojeno (86 odsto). Ukupno je refundirano 3,8 miliona dinara.
 
Istraživanje Pokrajinskog ombudsmana pokazalo je i primere kada je RFZO oštetio građane i nije želeo da im refundira novac, što je istragom na primeru jedne Novosađanke utvrdio i republički zaštitnik građana. Ovaj organ ustanovio je da je RFZO selektivno tumačio propise i nije obavestio Ministarstvo zdravlja da postoje očigledni problemi u dobijanju potvrde da je specijalistički pregled nemoguće obaviti za mesec dana, kao i da nije inicirao izmenu propisa kako bi sistem bolje funkcionisao. 
 
Ustanovljeno je da često nema dovoljno termina za zakazivanje preko IZIS-a, o čemu se mesecima govori. Takođe, dovodi se u pitanje i iznos koji RFZO refundira, jer pojedini građani tvrde da je taj iznos manji od propisanog.
 
"Četiri godine RFZO daje istu sumu za putne troškove, a gorivo od 120 poskupelo na 150 dinara", jedan je od anonimnih komentara građana koji su imali iskustvo sa pokušajem refundacije troškova.
 
Neznanje
 
Najveći problem u vezi sa mogućnošću refundacije obavljenog specijalističkog pregleda kod privatnika zapravo je neznanje. Istraživanje Evropskog pokreta u Srbiji je pokazalo da više od polovine građana ni ne zna da ima pravo na ovu refundaciju, što ukazuje na minimalnu informisanost o pravima. Delimično na ovo utiče i usađen stav građana da je zdravstveni sistem Srbije urušen i neefikasan, te da je uzalud bilo što pokušati.
 
"Javna je tajna da je zdravstvenim ustanovama dato uputstvo da ne izdaju potvrde da nisu u stanju da obave specijalistički pregled u roku od 30 dana, jer bi usledili zahtevi za naplatu prema RFZO", jedan je od komentara građana u analizi Pokrajinskog ombudsmana.
 
Još jedan od poražavajućih zaključaka ombudsmana je i da ljudi nemaju para da plate neophodne preglede kod privatnika, čak i kada znaju da imaju šanse da refundiraju taj iznos i kada dobiju overenu potvrdu da neće biti pregledani za 30 dana. 
  • milicica

    23.04.2018 19:47
    evo ja cu
    pokusacu da odgovorim na pitanje kako zakazati a da se ne ceka 18 meseci. Prvo ako se radi o Domu zdraclja dobije se uput od lekara opste prakse a vi onda zovete kol centar i cekacete najmanje 3 meseca ako ih vi ne vijate ovako vam kazu da su mislili da ste odustali a najbolje da specijalista kaze kad je kontrola i do tog roka morate obaviti snimak UZ a to govorim iz iskustva jer i ja to radim i naoruzam se.
  • Deda

    23.04.2018 17:18
    O čistilištu
    Ne bih se složio sa naslovom.
    Građani ne samo da imaju novca, nego koliko god im povećaš bilo koji namet - oni plaćaju.
    Siroti, toliko su se uplašili onog bombardovanja 1999-te, da sada niti im smeta vlast, niti bilo kakav loš zakon, niti namet, porez, loša hrana, eksperimenti, vakcine - ništa njima ne smeta.
    Oni ne samo da vole i Vođu, i sve njegove koje on postavi, već vole i Trampa i Putina i Makrona i Angelu i ko god na svetu objavi da ima bilo kakvu moć.
    U takvom strahu im lekar ni ne treba.
    Treba hipohondrima, onima koji su navikli da se maze.
    Ostale generacije - ponosno i tiho umiru, ne pomišljajući da se prijave na bilo čiju listu.
    Jer, ruku na srce, sve sa lekarima kod nas je igranje.
    Bolestan uđeš - bolestan izađeš.
    U međuvremenu, oni se nešto poigraju, popune neke tone papira, nešto štampaju,
    kompjuteri svetle, EKG zuji, aparati troše struju i svi se siti naigraju.
    Nekih čudnih igara.
    Kao deca nekad. Hajde, ja ću da budem lekar a ti budi kao bolestan.
    Naravno, ovo je čistilište.
    Svi parametri su pogrešni. Ništa ne funkcioniše kako je zamišljeno.
    I svi jedva čekaju da odu, svako prema mogućnostim.
    Neko preko granice, neko preko groblja.
  • Pera

    23.04.2018 16:29
    Moja snaja , pravnica, je trazila da joj izdaju potvrdu ali su je odbili. Potom im je izdeklamovala zakon, clan,... i odjednom je bilo i mesta pa je zakazano snimanje za 7 dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.