Do sada kažnjeno oko 70 vozača zbog brzine na auto-putevima

Na svim auto-putevima u Srbiji danas je počelo kažnjavanje vozača na osnovu merenja srednje brzine i do 14 sati je na šest velikih naplatnih stanica kažnjeno oko 70 vozača, koji su prekoračili dozvoljenu brzinu od 120 km/h.
Do sada kažnjeno oko 70 vozača zbog brzine na auto-putevima
Foto: 021.rs
Direktor policije Vladimir Rebić je tim povodom obišao naplatnu rampu "Vrčin" kod Beograda i potvrdio da će svi koji prekorače srednju brzinu, makar i za jedan kilometar na sat, morati da plate kaznu.
 
"Ne postoji način da mi ne primenimo važeće propise koji dozvoljavaju maksimalnu brzinu od 120 km/h, tako da ne postoji ta tolerancija", rekao je Rebić novinarima.
 
On je zahvalio Kancelariji za IT koja je omogućila da od danas u Srbiji stranci i naši građani mogu da na post terminalima plate novčanu kaznu za prekršaje bez da se isključuju sa autoputa, kako bi otišli u banku ili menjačnicu.
 
"Kao što je prethodnih dana najavljivano od danas na svim deonicama autoputeva počinje kontrola prosečne brzine kretanja vozila. Izuzetno sam ponosan što je Srbija jedina u okruženju, a možda i jedina u Evropi, koja ima ovakav sistem koji omogućava da se bez značajnog ulaganja novih sredstava vrši efikasan način kontrole".
 
Kako je rekao, od danas na svim čeonima naplatnim stanicama, kao što su Vrčin, Šimanovci, Niš i druge, policija na licu mesta kažnjava sve koji su prekoračili brzinu.
 
"Što se tiče ovih koji napuštaju autoput na bočnim rampama, njima će se dostaviti na adresu dopis u kome će ih obavestiti da su dužni od osam dana da daju podatke o licu koje je načinilo prekršaj".
 
I onima koje policija ne kazni na licu mesta na čeonim naplatnim rampama stizaće kazne na kuće adrese, odnosno vlasnicima vozila.
 
Rebić je apelovao na njih da u propisanom roku od osam dana daju informacije policiji o tome ko je upravljao vozilom kada je napravljeno prekoračenje srednje brzine, jer bi u suprotnom vlasnici mogli da plate od 100.000 do 120.000 kaznu jer pokušavaju da izbegnu odgovornost.
 
Pored merenja srednje brzine, na autoputevima će brzinu kontrolisati i tzv. presretači - automobili bez policijskih oznaka, a sve u cilju smanjenja žrtava na spskim putevima, naglasio je. Na pitanje kako će sistem funkcionisati kada tokom letnje sezone kroz Srbiju bude prolazio veliki broj stranaca, Rebić je istakao da će u saradnji sa Putevima Srbije obavestiti ambasade zemalja čiji građani najviše koriste naš autoput kako bi ih upozorili na merenje srednje brzine, a na rampama će na njihovim jezicima - turskom, nemačkom, engleskom i drugim biti istaknuto da se meri prosečna brzina.
 
Zamenik načelnika Saobraćajne policije Boban Milinković je rekao da se prosečna brzina ne meri na auto-putu Ljig-Preljina, na Koridoru 11, zbog nepostojanja tehničkih uslova, jer ta deonica ne funkcioniše u zatvorenom sistemu naplate putarine. Milinković je rekao da je broj kažnjenih vozača od jutros mnogo manji nego nego kada je počelo merenje srednje brzine na prvoj deonici Šid - Šimanovci.
 
Prema njegovim rečima, u prethodne dve godine na dva autputu život je izgubilo 96 osoba, a više od 2.000 je povređeno.
  • Programer

    28.04.2018 10:01
    Da da
    Sedite u kuci i komentarisete. Jeste li se provozali auto putem. Milina jedna. Pre sam samo cekao da me neko stigne od pozadi. Ja vozim 120 a pored mene, svaka dva minuta samo neko proleti. Sad i kad neko obilazi ne vozi brze od 140. Mnogo se bezbednije osecam. Nek su vam doakali kad ste nenormalni.
  • Tempomat

    28.04.2018 09:45
    Najzad
    Bas mi nedostaju one budale sto mi ablenduju na 120 dok preticem kamione u srednjoj traci...
  • Teodosije III

    28.04.2018 07:58
    @vozac
    Podatke o tačnosti merenja radara za sve registrovane radare u Srbiji možete naći na sajtu DMDM (Direkcija za mere i dragocene metale).
    Ni kod jednog radara se ne navidi standardna greška od 2%.
    Kod modela koji sejčešće koristi na našim putevima je greška +/- 1% na referentnoj temperaturi od 22° +/-3° +v*0,01 a ako je temperatura van ovog opsega onda je +/-3% +0,01v.
    Ovo znači da ako je izmereno na temperaturi 30° 80km/h brzina iznosi od 76,8 do 83,2 km/h.
    I još jedna važna informacija. Radni opseg je do 45°C što praktično znači da ako radar stoji leti na suncu ne miže da meri brzini jer je tada tempetatura na njemu preko 65°C.
    Ni jedan policajac koji radi na merenju brzine ne zna ovo što sam napisao, jer da su znali fiziku ne bi bili policajci. Ne znaju ni sudije za prekršaje jer tek oni nemaju pojma sa električnim metenjima.
    Preporuka nosite da sobom beskontaktni termometar i obavezno merite temperazuru na radaru i tražite da se upiše u zapisnik..
    Isto tako mislim da je sumnjivo metenje prosečne brzinesa stanovišta baždarenja mernih uređaja, jer pistoji problem zajedničke vremenske baze između dva metna mesta. Odnosno ne meri se vreme između dve rampe nego između dva servera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.