Sindikati: Povući zakon o privremenom umanjenju penzija

Savez samostalnih sindikata Srbije i Udruženje sindikata penzionera Srbije zatražili su danas da se povuče Zakon o privremenom umanjenju penzija, kao i ukidanje kaznenih poena za penzionere sa punim radnim stažom, ali koji nemaju 65 godina života.
Sindikati: Povući zakon o privremenom umanjenju penzija
Foto: Pixabay
Na tribini "Reforma sistema penzijsko-invalidskog osiguranja u Srbiji" koju su organizovala dva sindikata, naglašeno je da je postojeći penzioni sistem u osnovi dobar, ali da ga treba "redefinisati".
 
Predsednik programskog saveta Sindikata penzionera Srbije Živomir Tešić kaže da bi postojeći penzioni sistem trebalo vratiti "na naš autentični Zakon o penzionom i invalidskom osiguranju". Naglasio da trenutno niko ne govori o povlačenju Zakona o privremenom smanjenju penzija, ali se govori o prodaji imovine PIO fonda kao što su banje, uz ocenu da se na taj način penzioni sistem i Fond PIO lišavaju mogućnosti opstanka.
 
"Tražimo potpunu likvidaciju Zakona o smanjenju penzija, njegovo povlačenje, jer je to jedino pravno održivo", naglasio je Tešić.
 
Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Dušan Vuković kaže da osim Zakona o privremenom umanjenju penzija treba ukinuti i kaznene poene.
 
"Mislimo da su se stekli ekonomski i materijalni uslovi da se ta nepravda ukine, da svi oni koji imaju privremena rešenja o smanjenim penzijama dobiju puna rešenja i primaju pun iznos", rekao je Vuković. "Zalažemo se i za redefinisanje penzionog sistema. On je u osnovi dobar jer se zasniva na međugeneracijskoj solidarnosti", kaže Vuković i dodaje da oni koji kreiraju javne politike moraju uvažiti mišljenja penzionera i radnika.
 
Misija MMF-a sugerisala je predstavnicima vlade da ukinu privremene krizne mere za penzionere - odnosno Zakon o privremenom umanjenju penzija. Misija predvođena Džejmsom Rufom poručila je srpskoj strani da nađe sistematsko rešenje za penzije, budući da su javne finansije poslednje tri godine stabilne.
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić je to prokomentarisala da bi "ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija značilo smanjenje primanja za 80 odsto penzionera, što Vlada Srbije ne želi, već se traži način kako da se fazno ponovo pređe prethodni sistem - redovno dvogodišnje usklađivanje penzija".
 
Prema nekim računicama, od 2014. kada je umanjenje penzija počelo da se primenjuje pa sve do kraja 2017. godine, od penzionera je uzeto više od 430 miliona evra.
  • Пензије су зарађене

    17.05.2018 07:52
    Није ни чудо, зашто је власт закинула пензије пензионерима.
    Та иста власт, исти људи, су и деведесетих девастирали државу, отели девизну штедњу, потрошили пензијски фонд, додатно ојадили народ преко разних пирамидалних банака, увукли земљу у рат...
    Они, та прошла - садашња власт, ни не зна другачије, осим да удари по сопственом народу и свађа га са комшијама...
  • Libe De NS

    15.05.2018 14:46
    Za palladium
    I šta ćemo sa mnogo većom nepradom da ja koji ću imati 40 godina radnog staža sa 61 godinom starosti biću kažnjen umanjenjem penzije za čitavih 16,32%? Zašto? Zato što sam mlad počeo da radim? Vi to gdine palladium gledate samo iz svog ugla. Skidaju vam 12.000 mesečno?!" Tako ste napisali dakle ako su umanjili penzije za 10% znači da ste imali penziju od 120.000 dinara a sada imate 108.000 dinara i kukate kao Damjanov Zelenko a oni što imaju 9, 10,15, 20 hiljada treba da ćute i trpe. Pa sram vas bilo. A verovatno ste u penziji već ''100'' godina!
  • Libe De NS

    15.05.2018 14:24
    Za palladium
    Da vi samo razmišljate o svojim argumentima koji vama odgovaraju. Prvo uopšte niste u pravu jer je penzioni fond zasnovan na sistemu solidarnosti! I može racionalno da funkcioniše samo do nivoa da na jednog penzionera dođe 3 zaposlena a sada je taj odnos 1 penzioner na 0,8 zaposlenih! Dakle neodrživ je. Drugo možda ste vi imali sreće u životu i radili ste u uspešnoj firmi koja je imala mogućnosti da deli daleko veće plate pa vam je osnovica za penziju veća a to uopšte ne znači da ste dali veći doprinos radom od onoga koji je imao manju platu a možda je radio teže i složenije poslove od vas. Vrlo uskogrudo gledate. Danas penzije opstaju tako što se iz budžeta odvaja skoro polovina para potrebnih za isplatu. A budžet se puni porezima i kako ste tako sigurni da vi sada odvajate više u budžet nego recimo moja supruga???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija