Aktivisti: Marijan Rističević pokušava da legalizuje ubijanje činčila

Predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević sazvao je sednicu za utorak, 5. jun, na čijem dnevnom redu će biti samo jedna tačka - ukidanje zabrane uzgajanja krznašica, odnosno usklađivanje Zakona o dobrobiti životinja sa Zakonom o stočarstvu.
Predsednica azila "Džesika" i borkinja za prava životinja Zlata Korjenić tvrdi za list Danas da je Rističević zakazao sednicu kako bi predupredio zabranu ubijanja činčila, koja na snagu stupa početkom sledeće godine.
 
"Po svaku cenu hoće da ubijaju činčile u Srbiji, iako zabrana stupa na snagu 1. januara 2019. Menjanjem Zakona o dobrobiti životinja mimo svake procedure, činčile će uvrstiti u stoku i njihovo ubijanje će biti legalizovano", upozorava Korjenić.
 
Marijan Rističević za Danas kaže da nije zabranjeno ubijanje krznašica već uzgoj radi proizvodnje krzna, "ali je kasnijim Zakonom o stočarstvu od 2016. ta proizvodnja legalizovana".
 
"Imamo obavezu da uskladimo Zakon o dobrobiti životinja sa Zakonom o stočarstvu. Kontrapitanje je zašto neko traži zabranu proizvodnje krzna, ali ne i zabranu uvoza krzna. Zašto zabrane nema u 24 države EU, te zašto Danska ima 1.500 sa 20 miliona krznašica i u berzi krzna u Kopenhagenu ostvaruje prihod od 850 miliona evra", objašnjava Rističević.
 
Zlata Korjenić kaže da se tačan broj farmi za uzgoj činčila u Srbiji ne zna, jer mnoge nisu prijavljene i nalaze se čak i u stanovima.
 
Ona dodaje da se, u jednoj od najvećih farmi, prema izveštaju veterinarskog inspektora, činčile ubijaju u gasnim komorama.
 
Prema njenim rečima, životinje sa ostalih farmi se izvoze u inostranstvo, mahom u Češku, a prihodi od ovog "biznisa" su enormni.
 
Zbog namere Rističevića da, kako kaže, legalizuje ubijanje činčila, Korjenić je pisala predsedniku i premijerki Srbije da ih o tome obavesti.
 
"Ta mila, mala stvorenja, koja inače žive 15 godina, guše se u gasnoj komori sa devet meseci starosti. Ne dozvolite da se u dobrom procentu građana Srbije stvori mržnja. Varvarstvo u Srbiji prema životinjama mora prestati", kaže Korjenić, a prenosi Danas.
  • Marijana

    03.06.2018 12:54
    Tužno
    Da li ima ista tužnije od toga da Rističevic kreira zakone.
  • Sale NS

    03.06.2018 11:40
    Ovaj nam sedi ...
    ... u parlamentu već godinama, bio je i ministar - DA ČOVEK NE POVERUJE ! Kakav je to ljakse ne možete ni zamisliti. Zarad koalicione "pažnje" njegov veoma blizak rođak radi u važnom delu još važnijeg ministartsva, a nema blage veze sa poslom koji bi trebalo da radi. Opet, niko mu ne može ništa jer je bradati strikan doneo 0.5-0.9% glasova i ušao u naprednu koaliciju?! DOKLE BRE VIŠE OVAKO I SA OVAKVIMA ? Pa onaj vazduplohov je Ajnštajn za ovoga.
  • uwu

    02.06.2018 20:44
    @Комша

    Именица "боркиња" и јесте искључиво женског рода, дефинитивно није и мушког и женског.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.