Kusturica: Spomenik braći Sokolović od 28. juna u Andrićgradu

Spomenik braći Sokolović - Mehmed-paši i Svetom Makariju, obnovitelju Pećke patrijaršije, biće otkriven na Vidovdan, 28. juna, u Andrićgradu, najavio je reditelj i direktor Andrićgrada Emir Kusturica.
Spomenik je delo vajara iz Smedereva Zorana Kuzmanovića, čija skulptura Gavrila Principa je postavljena u Beogradu, a otvoriće ga predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekao je Kusturica za "Novosti.
 
"Od 28. juna, te dve ljudeskare, u prijateljskom zagrljaju, Mehmed-paša i Sveti Makarije, stajaće na ulazu u Andrićgrad", rekao je Kusturica.
 
On navodi da spomenik treba da svedoči o tome da susedi na ovom našem prostoru mogu da se međusobno pomažu.
 
"Obnovu Pećke patrijaršije Sveti Makarije ne bi mogao da počne da nije imao pomoć Mehmed-paše Sokolovića, sa kojim je bio u krvnom srodstvu. Ideja ovog spomenika je da pokaže nešto suprotno od onoga što su kao negativne činjenice iz istorije srpskog naroda i Bošnjaka, često zloupotrebljavale velike sile, huškajući nas na ratove. Želeli smo da braću Sokoloviće istaknemo kao pozitivne primere", rekao je Kusturica.
 
Ovogodišnji Vidovdanski dani biće u znaku završetka Prvog svetskog rata, dodao je reditelj.
  • Pedja

    21.06.2018 09:34
    Veci katolik od Pape
    Zasto ne napravi bistu kako se grli sa Miletom Dodikom,,,,....iza svega je ipak bila velika lova,a ne to sto prica,samo je dobar glumac i zna da se namesti i uz to je veoma agresivan...sve u svemu nekad je bio kul lik...Ne zna se koji je veci Srbin ,,,,sve moj do moga
  • Gladius et anus

    21.06.2018 08:19
    Maximus
    Немања, Немања, баш умеш да извучеш новце...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.