Od 1. januara novi šifrarnik zanimanja, zvanično se prepoznaje programiranje igara

Srbija će naredne godine dobiti šifrarnik zanimanja, a među novim poslovima naći će se i programiranje kompjuterskih igara, koje do sada zvanično nije postojalo.
Od 1. januara novi šifrarnik zanimanja, zvanično se prepoznaje programiranje igara
Foto: Pixabay
Kako za Blic kaže ministar rada Zoran Đorđević, novi šifrarnik počeće da se primenjuje od 1. januara 2019. godine, a prema njegovim rečima, njegovo uvođenje biće od velike važnosti za praćenje i analizu stanja i kretanja na tržištu rada.
 
"Na ovaj način sprečiće se često nerazumevanje značenja određenih naziva zanimanja koja postoje u svetu rada, a koja nisu sadržana u postojećoj listi zanimanja iz 1990. godine, koja je u najvećem delu prevaziđena sledstveno velikim promenama u svetu rada koje su se u međuvremenu desile. Pored toga, biće od izuzetne važnosti za vođenje evidencija u oblasti rada, karijerno vođenje, posredovanje u zapošljavanju i zapošljavanje, kao i razvoj ljudskih resursa, planiranje programa obrazovanja i njihovo usklađivanje sa potrebama tržišta rada", kaže ministar Đorđević.
 
"Dinamične promene u svetu rada koje su se desile tokom prethodnih decenija uslovile su nestanak jednih i pojavu sasvim novih zanimanja. Zbog toga postojeći šifrarnik zanimanja i stručne spreme godinama nije mogao da odgovori potrebama građana. Primera radi, zanimanje programer kompjuterskih igara, koje je veoma traženo na tržištu rada (i veoma dobro plaćeno) u starom šifrarniku zanimanja i stručne spreme uopšte ne postoji, tako da zapošljavanje uglavnom mladih koji se ovim zanimanjem bave nije bilo dovoljno vidljivo na tržištu. Uvođenjem ovog zanimanja, ali i drugih nedostajućih zanimanja, obezbediće se dostupnost podataka o celokupnoj ponudi i potražnji za zanimanjima u Srbiji, što je od izuzetne važnosti kako za obrazovni sistem (na primer, za kreiranje upisne politike), tako i za utvrđivanje mera politike zapošljavanja", objašnjava Đorđević.
 
Novi šifrarnik biće bitan i za studente, jer mnogi koji su završili studije u inostranstvu imaju problem jer diplome ne mogu da im se verifikuju u Srbiji. Upravo zbog njih, ali i budućih studenata koji će se školovati u drugim zemljama, uvođenje šifrarnika zanimanja predstavlja značajnu novinu, napominje Đorđević.
 
Šifrarnik zanimanja imaće 43 vrste, 130 povrsta i 436 skupina zanimanja i 3.654 pojedinačna zanimanja. Lista zanimanja usklađena je sa potebama privrede i tržišta rada u Srbiji, ali i sa međunarodnim standardom koji sadrži 7.018 zanimanja.
  • programator

    22.06.2018 14:38
    Dobrodosli u novi milenijum! Bas sam uzbudjen, sta li ce nam doneti nova 2000. godina!
  • Мунгос

    22.06.2018 09:14
    @ dijasporac, с поштовањем,
    Ова твоја градација „Bilo je mnogo kvalitetnije nego ono posle njega ili ovo od danas.“ је условно тачна, не спорим.
    Али фали још констатација да је оно пре Шувара било много боље, и да је то Шувар покварио и беспотребним специјализацијама занимања као што је „додавач чекића“. Уосталом, то не говорима само ја сада, то је велики број стручних савременика говорило.
    То се може посматрати у истом контексту као када је Кардељ разбио компактност предузећа на Организације Удруженог Рада. То је била претеча овог сорошоидног што нам се данас дешава.
  • @Vukašin

    22.06.2018 09:14
    Opušteno Vukašine, mislim da to stvarno ne treba da te brine u zemlji u kojoj je jedva 3% stanovništva fakultetski obrazovano. To što zemlju nema ko da radi na žalost nije zato što su svi obrazovani, nego zato što nepismeni i polupismeni misle da su suviše prefinjeni za fizički posao iako ne znaju ništa drugo da rade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.