Srbija uvozi breskve iz Grčke, a svoje šalje u Rusiju

Srbija je najveći izvoznik breskvi i nektarina u regionu, a jedanaesti na svetu, ali budući da više od 90 odsto ovog voća ode na strano tržište, za potrebe građana Srbije, breksve se uvoze.
Srbija uvozi breskve iz Grčke, a svoje šalje u Rusiju
Foto: Pixabay
Prema podacima Svetske trgovinske organizacije, u poslednjih deset godina domaći izvoz breskvi uvećan je tačno deset puta - na oko 36 miliona evra u 2017. godini, i to pre svega zbog otvaranja ruskog tržišta.
 
"Od ukupne vrednosti izvoza 95,6 odsto breskvi Srbija je plasirala u Rusiju, koja je i najzaslužnija za ovako visoki relativni rast vrednosti izvoza", kaže za Politiku ekonomski analitičar Miroslav Zdravković. Manje količine ovog voća otišle su i za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Belorusiju.
 
Srbiji je na ruskom tržištu najveći konkurent Turska, koja je dobro iskoristila ukidanje ruskih sankcija na izvoz određenih vrsta voća i povrća.
 
Iza rasta izvoza ovih voćki stoji činjenica da je u istom periodu uvoz breskvi i nektarina u Srbiju uvećan čak 27 puta. Prošle godine breskve su u Srbiju pretežno stizale iz Grčke, Španije i Italije.
  • nscivis

    04.07.2018 10:17
    @dule
    "... Prijatelju, izvoz je za godinu dana skočio 10 puta. Jel ti čitaš? ..."
    Ne znam da li gox čita, ali da je dule funkcionalno nepismen, to znam. Lepo piše: za 10 godina skočio 10 puta.
  • Podržavam

    04.07.2018 09:18
    Grčke breskve su bolje. A rekao bih i zdravije, uzevši razmišljanje i ponašanje domaćih proizvođača u obzir.
    Kad odem u Grčku, odem i delom da se podsetim ukusa zdrave hrane.
  • dule

    04.07.2018 09:05
    ...
    03.07.2018 • 23:28
    @gox
    A sta tebi nije jasno? Da se domacim vocarima pomaze kao sto se poklanja strancima 10.000eur pa zaposlenom, proizvodilo bi se vise pa bi bilo i za IZVOZ i za DOMACU potrosnju BEZ UVOZA.



    Prijatelju, izvoz je za godinu dana skočio 10 puta. Jel ti čitaš? Znači nema veze sa ekonomijom nego sa politikom - otvorilo nam se zbog sankcija Rusiji.

    Inače, subvencionisati proizvodnju hrane koja se izvozi je podjednako glupavo kao i poklanjati 10000 evra po radnom mestu. To znači da uzimamo od naših građana da bi stranci gde izvezemo imali jeftiniju hranu. Takođe, subvencionisanje poljoprivrede u EU nije čisto ekonomsko pitanje (opet se vraćamo na politiku, slično mom prvom pasusu) i Srbija nema šanse ni da priđe tim iznosima.

    Ova vlast je takva kakva jeste, meni se ni malo ne sviđa (a iskreno nema previše razlike u odnosu na prethodne). Ali ukoliko ih budemo krivili za sve i svašta onda se i smislena kritika zamućuje i gubi oštricu i kredibilitet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.