Straža EU će patrolirati srpskim granicama

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos kaže za "Blic" da su u toku pregovori EU i Srbije u vezi kontrole granica kada je reč o migrantima.
Straža EU će patrolirati srpskim granicama
Foto: 021.rs
Komesar EU ohrabruje brzo zaključivanje otvorenih pitanja i finalizaciju pregovora, a kaže da kada sporazum bude postignut i finalizovan, granična straža EU postavljena na srpskim granicama će dobiti pravo da sprovodi provere na graničnim prelazima zajedno sa srpskim graničarima.
 
"Oni će takođe patrolirati duž granice kako bi je nadgledali, a biće korišćena i tehnička oprema. Ovaj sporazum će doneti značajnu dodatnu vrednost u smislu jačanja upravljanja granicama i borbe protiv neregularne migracije i krijumčarenja migranata kroz region - a tako i doprineti našoj zajedničkoj bezbednosti", naveo je Avramopulos u svom tekstu. 
 
Komesar EU ističe da je važnije da ovakav vid sporazuma predstavlja instrument koji pokazuje spremnost za veće izazove u budućnosti i označava sledeći korak u saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalsku stražu, što je, kako kaže, važan korak napred i u najboljim interesima je i za zemlje zapadnog Balkana i zemlje EU. 
 
"Ovaj element ide ruku podruku sa još jednim ključnim elementom u našoj saradnji: kretanjem bez viza. Ja sam uvek govorio da se nadam da ćemo uskoro imati bezvizni režim sa celim regionom. Bezvizni režim znači mnogo svim našim državljanima, jer ih zbližava profesionalno, ekonomski i kulturalno. Istovremeno, bezvizna putovanja nose i prava i odgovornost - i jednom kada ona bude dobijena, svako mora da bude siguran da svi reperi ostanu ispunjeni i da ne bude zloupotreba ili razvoja koji mogu da ugroze ovo veliko dostignuće", poručuje Avramopulos. 
 
Prema njegovim rečima, nedavno odobreni Evropski sistem za putovanje i autorizaciju doprineće očuvanju bezviznih putovanja za dobronamerne putnike i detektovanju onih koji predstavljaju pretnju ili rizik od neregularne migracije pre nego što uopšte krenu na put. 
 
"Mi ćemo nastaviti da nadgledamo, takođe i kroz mehanizam suspendovanja viza, i da podržavamo Srbiju, kao i sve naše zapadnobalkanske partnere u ovom poduhvatu. Uopšteno, u cilju obezbeđivanja sigurnijeg upravljanja migracijama, moraćemo da budemo potpuno koordinisani u ovom pristupu. U tom pogledu poravnanje vizne politike partnera sa zapadnog Balkana sa pravnim tekovinama EU dalje će doprineti smanjenju migratornih i bezbednosnih rizika", naveo je Avramopulos.
  • NS

    19.07.2018 12:18
    Pa neće oni patrolirati na granici sa Bugarskom, Rumunijom ili Makedonijom. Patroliraće na granici sa Mađarskom i sa Hrvatskom.
  • /

    19.07.2018 11:41
    /
    za svaki slucaj da ih dacic ne istovaruje busevima pred granicom
  • Ja

    19.07.2018 10:37
    Zašto Srbija?
    Pa ne ulaze u Srbiju ko zna odakle?

    Zna se pravac nek idu u Tursku i Grčku, Albaniju i crnugoru

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.